Головна Новини Людство в пошуках альтернативних джерел протеїну

Людство в пошуках альтернативних джерел протеїну

Два мільярди людей на землі щодня їдять комах. Це досить поширений продукт харчування у Таїланді, Мексиці, країнах Африки, Китаї, Індії, і навіть у європейських Нідерландах.

Про це йдеться у дописі на сторінці агропромхолдингу «Астарта-Київ» у Facebook, передає «ПроАгро Груп».

Експерти вважають, що таке альтернативне джерело протеїну може стати повноправним продуктом у майбутньому, адже це – екологічно, оскільки вирощування комах передбачає низький рівень викидів парникових газів, вони не потребують великої кількості земельних ресурсів і не несуть загрози передачі зоонозних захворювань.

У США та Європі вже є у продажу вироблені на основі такого протеїну макарони, бургери, енергетичні батончики, паштети, снеки тощо. Проте якщо протеїн із комах – це принаймні щось матеріальне, то що скажете про протеїн повітря?

Виявляється, і таке вже вигадали! Хоча насправді ця ідея не нова. Ще у 60-х роках космічна програма NASA досліджувала, як астронавти можуть перетворювати вуглекислий газ на їжу. А зараз ідея отримала зовсім нове життя.

Основні «інгредієнти» для такого протеїну – повітря та електрика. Суть методу: спочатку з повітря отримують водень, потім поєднують водень із вуглекислим газом та деякими мінералами і подають спеціальним мікробам для процесу ферментації. Коли мікробна маса досягає певних розмірів, мікроби піддають термічній обробці для отримання білкового порошку. Виробничі потужності ─ це вертикальні ферми, схожі на пивоварні, які можна побудувати практично в будь-якій точці планети. А виробництво не залежить ні від клімату, ні від погодних умов, ні земельних ресурсів.

Як бачимо, ринок альтернативних джерел білка пропонує широкі можливості.

Перегляди: 23