Головна Війна проти України Поновлення експорту продуктів та добрив з росії не порушує санкцій, – Мінфін...

Поновлення експорту продуктів та добрив з росії не порушує санкцій, – Мінфін США

Міністерство фінансів опублікувало письмове роз’яснення щодо відновлення експорту продуктів та добрив з Росії та України.

Дозвіл на експорт російських продуктів харчування та добрив було отримано в рамках спроби ООН та Анкари укласти пакетну угоду з москвою, яка також дозволила б постачання зерна з Одеси, повідомляє «ПроАгро Груп»з посиланням на «Голос Америки».

Письмове роз’яснення з боку Мінфіну США надійшло наступного дня після того, як минулої середи, 13 липня, представники України, Туреччини., росії та ООН зустрілися у Стамбулі для переговорів щодо відновлення експорту зерна з України. Туреччина оголосила, що сторони знову зустрінуться наступного тижня, щоб підписати угоду про угоду.

«Сполучені Штати всіляко підтримують зусилля Організації Об’єднаних Націй щодо виведення як українського, так і російського зерна на світові ринки та зменшення впливу нічим неспровокованої війни росії проти України на світові запаси продовольства та ціни на продукти харчування», – йдеться у повідомленні Міністерства фінансів.

У заяві Мінфіну наголошується, що продаж та транспортування сільськогосподарської продукції, а також ліків та медичного обладнання дозволені і не є порушенням безлічі санкцій, які Вашингтон запровадив щодо росії.

Вашингтон також наголосив, що США не вводили жодних санкцій щодо виробництва, продажу чи транспортування російських сільськогосподарських товарів, включаючи добрива, і що страхування чи перестрахування транспортування чи відвантаження цих продуктів не заборонено.

Водночас зазначається, що дозвіл на відновлення експорту російського зерна є вимушеним кроком,  аби знизити дефіцит продовольства у світі й залучити на бік антиросійської коаліції бідні країни Азії і Африки, яких москва переконувала, що «Захід морить їх голодом».  

Перегляди: 4