Головна Новини Світові ринки Посуха в Європі може призвести до прийняття генно-модифікованих культур

Посуха в Європі може призвести до прийняття генно-модифікованих культур

Посушливе літо в Європі неможливо ігнорувати. Спекотні, сухі умови завдали великої шкоди сільському господарству Європи. Більшість полів континенту, які відчувають нестачу води, дадуть цього літа врожай нижчий за очікуваний.

Про це повідомляє ProAgro Group з посиланням на Wired.

За деякими культурами різниця разюча: врожайність сої на 15 відсотків нижча за середній п’ятирічний рівень, а врожайність соняшнику – на 12 відсотків. З огляду на те, що ланцюжки поставок сільськогосподарської продукції вже розтягнуті через війну в Україні, вразливість європейської продовольчої системи виглядає вкрай вразливою.

Якщо посухи в Європі не припиняться, фермерам можуть знадобитися нові сорти сільськогосподарських культур, здатні витримувати тривале посушливе літо. Зараз з’явилися ознаки того, що позиція ЄС може змінитися. Європейська комісія відповідає за створення нового законодавства в ЄС, і у квітні 2021 року вона опублікувала дослідження, в якому йдеться про її бажання послабити правила щодо генетично модифікованих культур.

“Комісія зрозуміла, що рішення Європейського суду не було науково обґрунтованим. Воно було юридично обґрунтованим, але не науково обґрунтованим”, – каже Кеті Мартін, професор рослинництва в Центрі Джона Іннеса у Великій Британії. Дослідження Європейської комісії дійшло висновку, що наявні правила ЄС щодо ГМО не підходять для регулювання культур, створених за допомогою редагування генів. У ньому також йдеться про те, що генно-модифіковані культури можуть допомогти ЄС досягти своїх цілей щодо забезпечення стійкості та продовольчої безпеки.

Перегляди: 8