Головна Ринок України Експорт/імпорт Рига вимагає від ЄС заборонити експорт зерна з росії

Рига вимагає від ЄС заборонити експорт зерна з росії

Латвія вже заборонила імпорт російського зерна на законодавчому рівні, а тепер країна вимагає вжити подібні заходи в ЄС – ввести санкції проти російського експорту на загальноєвропейському рівні та замінити його товарами з України.

Про це заявив міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із сільського господарства й рибальства, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на UA.NEWS.

 «Ми все ще просимо поширити на російське зерно та  продовольчі товари європейські санкції. Латвія Ухвалила національне законодавство, яке захищає нас  від російського імпорту до Латвійської Республіки. Це не вражає транзит до третіх країн, у тому числі до інших країн ЄС.  Але з минулого четверга наш парламент ухвалив заборону на російське зерно та на імпорт продовольства в Латвійську Республіку», – сказав Армандс Краузе.

«Все, що імпортується з росії, може імпортуватися з України. І таким чином, ми підтримаємо Україну, а не допомагатимемо Росії підгодовувати її машину війни», – додав латвійський урядовець.

За його словами, Спільна сільськогосподарська політика ЄС потребує уточнення, оскільки з часів її останнього перегляду у 2021 році багато змінилося, і Європа зараз має війну на порозі. Цей розвиток багато чого змінює як у геополітичній ситуації, так і на ринку. Наприклад, Україна не може доставляти зерно до Африки, де є країни, які його гостро потребують.

«Зараз ми маємо ці труднощі на (польському) кордоні. Ми повністю підтримуємо Україну. З точки зору Європейського Союзу, те, що відбувається на кордоні, не є зрозумілим. Ми маємо переконатися, що в нас є вільний рух товарів між країнами ЄС, і що ми не маємо заблокованих кордонів. Ми маємо швидко адаптуватися. І не говорити «ми подумаємо про це, і щось зробимо за пару років». Я думаю, війна завершиться до того. Ми маємо діяти швидко», – наголосив латвійський міністр.

Перегляди: 9