Головна Новини Світові ринки Світові ціни на продовольство зростають через активний попит на пшеницю і молокопродукцію

Світові ціни на продовольство зростають через активний попит на пшеницю і молокопродукцію

Згідно з даними, опублікованими сьогодні Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй (ФАО), у листопаді показник світових цін на продовольчі товари продовжив зростати четвертий місяць поспіль під впливом активного попиту на пшеницю та молочну продукцію.

Як повідомляє «ПроАгро Груп», минулого місяця середнє значення індексу продовольчих цін ФАО склало 134,4 пункту, досягнувши найвищого рівня з червня 2011 року та на 1,2% перевищивши жовтневий показник. Значення цього індексу, який дозволяє щомісяця відслідковувати коливання світових цін на найбільш ходові продовольчі товари, виявилося на 27,3%  вище за показник за листопад 2020 року.

Найбільше підвищення у листопаді продемонстрував індекс цін на молочну продукцію ФАО, який порівняно з попереднім місяцем зріс на 3,4%.  Світовий імпортний попит на вершкове масло та сухе молоко зберігався на високому рівні через прагнення покупців забезпечити спотові поставки в очікуванні зниження пропозиції на ринках.

Індекс цін на зернові ФАО у листопаді зріс на 3,1%, на 23,2% перевищивши показник за аналогічний період минулого року. Експортні ціни на кукурудзу трохи зросли, а ціни на пшеницю досягли максимального рівня з травня 2011 року. Таке підвищення пояснюється активним попитом при обмеженому реченні, особливо високоякісної пшениці, а також побоюваннями у зв’язку з несвоєчасним випаданням опадів в Австралії та невизначеністю, спричиненою можливим зміною експортних заходів у Російській Федерації.

Індекс цін на цукор ФАО в листопаді був на 1,4% вище за жовтневий показник і майже на 40% щий за рівень листопада 2020 року. Таке зростання було зумовлене насамперед підвищенням цін на етанол, проте його стримували великі обсяги поставок з Індії та сприятливі прогнози щодо експорту цукру з Таїланду.

Індекс цін на олії ФАО знизився на 0,3% порівняно із зафіксованим у жовтні рекордним рівнем, що пояснюється нижчими котируваннями соєвої та рапсової олії та сирої нафти. Світові ціни на пальмову олію практично не змінилися.

Індекс цін на м’ясо ФАО знизився на 0,9%, причому зниження продовжується вже четвертий місяць поспіль. Світові котирування свинини стали нижчими через скорочення закупівель з боку Китаю, а ціни на баранину різко впали через збільшення експортних поставок з Австралії. Ціни на яловичину та м’ясо птиці загалом залишалися на стабільному рівні.

Перегляди: 8