Головна Переробна промисловість У Польщі ціни на промислові яблука б’ють рекорди, але Україна все одно...

У Польщі ціни на промислові яблука б’ють рекорди, але Україна все одно винна

Ціни на промислові яблука в Польщі зростають практично щодня і продовжують бити рекорди. З огляду на різке пожвавлення попиту на яблучний концентрат у світі, який збігся в часі зі зниженням врожаю яблука в ЄС і в Польщі зокрема, польські переробники змушені постійно підвищувати ціни.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на EastFruit.

Зокрема цього тижня ціни вже зросли більш ніж на 5% порівняно з кінцем минулого й наразі становлять в середньому $0,17 за кілограм. При цьому за яблуко для соків прямого віджиму окремих сортів можна отримати навіть $0,19/кг. Для порівняння, за яблука для свіжого ринку такого популярного сорту як Гала платять лише 36 центів.

«Зазвичай яблука для свіжого ринку оптом продаються щонайменше вп’ятеро, а в окремі роки навіть у 10 разів дорожче, ніж на яблуко для переробки. Однак цьогоріч ситуація безпрецедентна, бо різниця становить лише близько 100%», – зазначив економіст ФАО Андрій Ярмак.

Однак польські садівники все одно знаходять приводи для невдоволення цінами. Зокрема вони регулярно звинувачують переробників у закупівлі сировини в Україні, де ціни насправді значно нижчі. Наразі переробники в Україні платять за промислові яблука близько 4,4-5 грн. або $0,12-0,14 за кілограм.

Тема України регулярно спливає в обговоренні цін на яблука для переробки. Також польські садівники регулярно нарікають на те, що ціни на яблука для переробки в сусідній Німеччині значно вищі, ніж у Польщі. Однак реальна ситуація така, що цього року ціни й на свіжому ринку, і на ринку промислових яблук є суттєво вищими, ніж у попередні роки. Тож садівники, швидше за все, зможуть дуже непогано заробити.

Перегляди: 7