Головна Рослинництво У січні у світі найбільше зросли середні ціни на олію, а знизилися...

У січні у світі найбільше зросли середні ціни на олію, а знизилися – на пшеницю й цукор

За інформацією, опублікованою цього тижня Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй (ФАО), маятник світових цін на продовольство в січні знову хитнувся вгору, і основною причиною цього стало скорочення пропозиції олії.

Середнє значення індексу продовольчих цін ФАО у січні склало 135,7 пункту, що на 1,1% вище за рівень грудня, повідомляє «ПроАгро Груп».

Найзначніше за минулий місяць зросло середнє значення індексу цін на олії , яке додало 4,2%, досягнувши нового рекордного рівня, чому сприяло збільшення цін на сиру нафту. Котирування соняшникової олії піднялися також внаслідок зниження пропозиції і активного імпортного попиту на міжнародних ринках.

Середнє значення індексу цін на молочну продукцію збільшилося на 2,4%, причому найбільше зросли ціни на знежирене сухе молоко та вершкове масло. Скорочення пропозиції на світовому ринку обумовлено зниженням експортної пропозиції у Європі, і навіть зниженням прогнозів із виробництва молока у Океанії у наступні місяці.

А от середнє значення індексу цін на зернові у січні збільшилося незначно і лише на 0,1% відсотка перевищує грудневий показник. При цьому експортні ціни на кукурудзу підскочили на 3,8% внаслідок негативних очікувань через посушливі погодні умови в Південній Америці, а ціни на пшеницю знизилися на 3,1%, чому сприяв багатий урожай, зібраний в Австралії та Аргентині.

Середнє значення індексу ціни минулого місяця зафіксовано лише на цукор , яке знизилося на 3,1%, що пов’язано зі сприятливими прогнозами в Індії та Таїланді – провідних країнах-експортерах.

Перегляди: 2