Головна Новини Світові ринки В Японії винайшли метод безконтактного вимірювання стиглості фруктів

В Японії винайшли метод безконтактного вимірювання стиглості фруктів

Дослідники з Технологічного інституту Шібаура (SIT) в Японії розробили новий високотехнологічний спосіб визначення стиглості фруктів. Його цінність у тому, що перевірку можна здійснити, не торкаючись і не пошкоджуючи м’які фрукти, такі як манго.

Все, що для цього потрібно, — це лазер і плазмові ударні хвилі, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Sundries.

Дослідники використали високоінтенсивний лазер для створення т.з. плазмового міхура на поверхні манго. Коли плазмовий міхур розширюється, він виробляє ударні хвилі, які, своєю чергою, створюють вібрації на фрукті. Інструмент, званий лазерним доплерівським віброметром (LDV), може потім виміряти ці вібрації й зробити висновок про твердість і, відповідно, стиглість фруктів.

Дослідники SIT раніше використовували плазмовий метод для яблук, але він не працював з м’якими фруктами, тому що вони не виробляли потрібного типу вібрації. Для цього нового дослідження команда виявила, що плазмові ударні хвилі можуть створювати потрібний тип вібрації, який поширюються тільки по поверхні.

Інші безконтактні методи вимірювання стиглості включають датчики й портативні «електронні носи», які можуть виявляти певні сполуки, що виділяються фруктами в міру дозрівання. Нове дослідження було опубліковано в журналі Food.

Перегляди: 1