Головна Рослинництво Олійні В ЄС дозволили використання стійкої до гліфосату ГМ сої

В ЄС дозволили використання стійкої до гліфосату ГМ сої

157

Генетично модифікована соя XtendFlex була схвалена після всебічної процедури авторизації, включаючи наукову оцінку Європейським управлінням безпеки харчових продуктів.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп»  з посиланням на SuperAgronom.

«Європейська комісія дозволила генетично модифіковану сою (XtendFlex) для їжі та кормів, але не для вирощування, відкривши шлях для повного запуску сорту в США та Канаді в 2021 році», — йдеться у матеріалі Euractiv.com.

Дозвіл дійсний протягом 10 років, і будь-яка продукція, вироблена з цього ГМ сорту, буде підпорядковуватися правилам ЄС щодо маркування та відстеження .

Соя, вироблена біотехнологічною компанією Bayer, була розроблена для надання толерантності трьом основним гербіцидам: дикамбі, глюфосинат-амонію та гліфосату. Завдяки гарантованому європейському ринку виробники в США та Канаді, як очікується, нарощуватимуть виробництво сої, щоб заробити на нових шляхах, відкритих цим рішенням.

XtendFlex — це найновіша соя компанії Bayer, яка базується на попередньому сорті ГМ з доданою толерантністю до глюфосинату.  Це означає, що виробники «мають додаткову гнучкість та інструменти, що допомагають боротися з некерованими та стійкими бур’янами», — сказав представник Bayer.

«Завдяки цьому дозволу «Байєр» сподівається на повний запуск у Сполучених Штатах та Канаді в 2021 році. Три покоління сої з толерантністю до гербіцидів знаходяться на стадіях, близьких до виходу на ринок, представляючи найнадійніший в галузі проект біотехнології контролю бур’янів для сої», — підтвердили в компанії.