Головна Рослинництво Зернові Як російська агресія проти України вдарить по світовому ринку зерна

Як російська агресія проти України вдарить по світовому ринку зерна

Потенційне вторгнення Росії в Україну буде відчутне на ряді ринків, від цін на пшеницю та енергоносії та суверенних доларових облігацій регіону до безпечних активів.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на агентство Reuters.

Агентство зазначає, що чотири основні експортери регіону – Україна, Росія, Казахстан і Румунія – відвантажують зерно з портів Чорного моря, і в цих поставках можуть виникнути перебої внаслідок будь-яких військових дій або санкцій.

Згідно з даними Міжнародної Ради по зерну, Україна у сезоні 2021/22 стане третім у світі експортером кукурудзи в і четвертим за величиною експортером пшениці. Росія є найбільшим у світі експортером пшениці.

Тож будь-які перерви у постачанні зерна з Чорноморського регіону, ймовірно, матимуть серйозний вплив на ціни і прискорять продовольчу інфляції у той час, коли доступність харчів є серйозною проблемою в усьому світі після економічної шкоди, завданої пандемією COVID-19, констатує агентство.

«За останні місяці в Чорноморському регіоні зросли геополітичні ризики, що може вплинути на майбутні ціни на пшеницю», – підтвердив стратег швейцарської фінансової компанії UBS Домінік Шнайдер.

Перегляди: 6