Головна Перспективи органічного господарювання в Україні

    Перспективи органічного господарювання в Україні

    (публікується на правах реклами)

    Останнім часом у світі зростає розуміння споживання екологічно-чистих продуктів. Особливі вимоги пред’являються не лише до продуктів дитячого харчування, а й в цілому до харчової продукції. Суттєві зрушення відбулися у питанні вирощування так званої “органічної” сировини (“біологічної”, “екологічної”). Регулювання Європейського Союзу #2092/91 встановлює правила для сільського господарства щодо органічного вирощування і виробництва. Основним правилом цього Регулювання є заборона застосування хімічних (синтетичних) добрив та засобів захисту рослин (гербіцидів, пестицидів тощо), тобто повернення до природнього шляху обробітку ґрунтів та вирощування рослин. На перший погляд це може здатися неможливою умовою, проте спробуємо розглянути це питання трохи ширше.

    Коренева система рослин.

    Рослини, які підживлюють хімічними речовинами, ростуть швидше і легше в основному не поширюючи свої корені глибоко в землю, оскільки отримують необхідні компоненти біля поверхні ґрунту. Таким чином рослини стають слабкими, досить чутливими до середовища та практично не здатними рости без сільськогосподарських хімікалій. З іншого боку, рослини, які розвиваються природнім шляхом, досить сильно заглиблюють своє коріння в землю для того, щоб отримувати вологу та поживні речовини з ґрунту. Рослини залишаються міцними навіть за несприятливих погодних умов: перепадів температури, засухи, епідемій; і, таким чином, абсолютно можуть обходитися без будь-яких хімікалій.

    Удобрювання ґрунтів.

    Для того, щоб рослини могли черпати поживні речовини з ґрунту, його безумовно необхідно удобрювати. Удобрювання ґрунтів у органічному вирощуванні означає, що мікроби та дощові черв’яки перетравлюють органічні субстанції такі як сухе листя. Такий природній шлях удобрювання підживлює рослини та забезпечує збереження ґрунтів. На превеликий жаль в деяких місцях повернення до природнього шляху вже стало не можливим завдяки “дбайливому” господарюванню з використанням сільськогосподарських хімікалій, гербіцидів та дезінфектантів ґрунтів.

    Органічне господарство – єдиний шлях, який забезпечує природній цикл та силу росту рослин.

    Якщо протягом тривалого часу застосовували в господарстві хімікалії, то ґрунти потребують певного часу на відновлення своїх природніх функцій, своєї природньої сили. Тому стає цілком зрозумілим, що перший час після переходу на органічне господарювання може відбутися зменшення врожайності, і господарі не зможуть отримати ту суму грошей, на які б вони розраховували при звичайному веденні господарства. Проте, коли поля відновляться до першопочаткового свого стану, продуктивність їх збільшиться і зрівняється із звичайною. Також здавна відомо багато способів підвищення родючості ґрунтів без хімікалій, які традиційно застосовуються в Україні, переважно через брак коштів на придбання дорогих “стимуляторів”. Це, перш за все, правильна сівозміна (азотфіксуючі рослини – природне добриво), використання рослинного перегною та гною, торфу тощо. Також не варто забувати, що сама Природа наділила Україну родючими чорноземами та сприятливим м’яким кліматом.

    Доречно буде зауважити, що господарства завжди мають шанс вигідніше продати органічну продукцію, оскільки попит на неї високий, та й компенсаційна премія за чистоту її суттєва.

    Цілком логічно постає питання: А як довести покупцям, що продукція дійсно відповідає вимогам “ОРГАНІК”? Для цього розроблена і затверджена Європейським Союзом система інспекції та сертифікації органічної продукції та органічного виробництва. Безумовно, вважаючи на значний потенціал України в органічному господарюванні, представництво міжнародної компанії з інспекції/сертифікації органічної продукції розпочало свою роботу і в нас. Це дало змогу вирішити певні робочі питання, зокрема усунути мовний бар’єр.

    Отже, підводячи підсумок вищесказаному, можна зробити такі висновки:

    • В Україні практично всюди вже давно не застосовуються сільськогосподарські хімікалії для підживлення та дезінфекції ґрунтів, для стимуляції росту та захисту рослин тощо.
    • Немає суттєвої потреби у тривалому терміні для відновлення природнього стану ґрунтів (це визначається у кожному випадку окремо).
    • В Україні зосереджено близько 60% світового запасу чорноземів.
    • Отримання людьми земельних паїв, перехід землі у дбайливі господарчі руки, створення фермерських господарств та спрощення системи сертифікування органічної продукції – все це дає підстави впевнено сказати:

    УКРАЇНА МОЖЕ І БУДЕ ВЕСТИ ГОСПОДАРСТВО ПРИРОДНІМ, ОРГАНІЧНИМ, ШЛЯХОМ.

    Якщо у Вас виникли питання з приводу органічного ведення господарювання та питань сертифікації органічної продукції, звертайтесь, будь ласка:

    Control Union Ukraine

    Україна, 01023, Київ,
    Печерський Узвіз, 3, 6 поверх
    тел. (044) 235 46 61
    тел/факс. (044) 235 67 01
    E-mail: [email protected]

    Проект “Skal International” в Україні

    Перегляди: 0