Головна Ринок зерна та продуктів переробки

    Ринок зерна та продуктів переробки

    Згідно з Меморандумом про взаєморозуміння на 2018/19 МР, Україні залишилося експортувати 6,9 млн. тонн пшениці. Зернової всіх класів (разом із борошном в перерахунку на зерно) вже експортовано 57% від узгодженого обсягу. При цьому продовольчої пшениці експортовано 59% від загального обсягу, фуражної – 41%. Так, за станом на 26 листопада 2018 року Україна експортувала 9,09 млн. тонн пшениці, з яких 5,45 млн. тонн продовольчої і 3,75 млн. тонн фуражної. Нагадаємо, що узгоджений в вересні аграрним міністерством і зернотрейдерами орієнтовний обсяг експорту пшениці в поточному сезоні становить 16 млн. тонн – по 8 млн. тонн продовольчої і фуражної.

    Тим часом аграрії не можуть завершити збір урожаю кукурудзи, оскільки не вистачає вільного місця для зберігання збіжжя – елеватори перевантажені і не можуть відвантажувати зерно на продаж через серйозні логістичні проблеми. За даними Мінагрополітики, на кінець минулого тижня ще 5% кукурудзи залишалося в полі, її не можуть зібрати, тому що потім нема куди дівати – потужності зберігання більшості елеваторів повністю заповнені, і деякі з них змушені пакувати зерно в пластикові рукава, чого раніше не робили.

    Щодо цін на основні зернові, то за даними моніторингу компанії “ПроАгро Груп”, не зважаючи на введений минулого тижня військовий стан у прикордонних з Росією областях і областях, що мають вихід до морів, а також на відчутні коливання курсу гривні, вони залишилися майже незмінними, зокрема, на первинних базисах. Так, пшениця і кукурудза на лінійних елеваторах втрималися в колишній ціні, проте, вперше за останній місяць дещо подешевшав ячмінь, пропозиція якого скорочується.

    Перегляди: 0