Головна Огляд біржових ринків Огляд світових ринків зернових та олійних від 21.01.2022

Огляд світових ринків зернових та олійних від 21.01.2022

Кукурудза:

В п’ятницю біржові кукурудзяні ринки по обидва боки Атлантики переважно росли.  Так, в Чикаго на СВоТ березневий кукурудзяний ф’ючерс за підсумками денних торгів подорожчав на 2,05 долари на тонні зерна або на 0,85%, тоді як на Euronext в Парижі залишився на рівні четверга, продемонструвавши приріст напередодні.

Міністерство сільського господарства США в рамках щоденної звітності оголосило про продаж на експорт 247,800 тис. тонн американської кукурудзи без зазначення кінцевого покупця. Відтерміновані щотижневі дані Export Sales від USDA показали, що протягом тижня, який завершився 13 січня, чисті експортні продажі американської кукурудзи склали 1,091 млн тонн кукурудзи, що було більш ніж вдвічі більше, ніж у новорічний тиждень, і вище попереднього діапазону торгових оцінок. Водночас, поточні тижневі продажі все ще на 25% поступаються відповідному минулорічному показнику.

Тижневий експорт кукурудзи з території США становив 1,3 млн тонн, що є найвищим тижневим показником американського експорту з початку маркетингового року. Очікується, що Китай протягом маркетингового року імпортує близько 26 млн тонн кукурудзи. Наразі він закупив трохи більше 12 млн тонн кукурудзи в Сполучених Штатах. Сьогодні ринок хвилює питання: чи всі ті значні китайські обсяги, які наразі закуплені в Україні будуть відправлені, чи буде потрібно імпортувати більше кукурудзи американського походження. Також ходять чутки, що Китай може придбати до 1 млн тонн американської кукурудзи нового врожаю в якості доброго жесту на другому етапі торгових перемовин.

Через святкування в понеділок в Сполучених Штатах Дня Мартіна Лютера Кінга щотижневий звіт ЕІА було оприлюднено на день пізніше. Відповідно до нього, протягом тижня, який завершився 14 січня, середньодобове виробництво етанолу в країні зросло на 47 тис. барелів до 1,053 млн барелів на день. Запаси етанолу в США також зросли на 681 тис. барелів до 23,592 млн.

За оцінками аналітиків аграрного підрозділу Informa, посівні площі під кукурудзою врожаю 2022/23 МР в США становитимуть 90,39 млн акрів. В разі, якщо ці прогнози підтвердяться, то це буде скорочення порівняно з попереднім сезоном на майже 3 млн акрів. Подібний крок експерти пояснюють високою вартістю мінеральних добрив.

На сьогодні розпочате на півдні Бразилії збирання врожаю просуваються далі, водночас, наявна врожайність фіксується на доволі низькому рівні. Фактично, перші врожаї, які були зібрані в країні, отримані з площ, які найбільше постраждали від високих температур та посухи. Таким чином, показник врожайності в подальшому може покращуватись. Водночас, в регіоні Ріу-Гранді-ду-Сул (Rio Grande do Sul ) суха погода дуже сильно заважала дозріванню кукурудзи і це негативно позначилось на її якості та кількості. Так, за даними Emater/RS, деякі фермери в цьому регіоні вирішили не збирати кукурудзу взагалі через її низьку якість. Станом на 20 січня в Ріу-Гранді-ду-Сул було зібрано 27% врожаю кукурудзи.

Соя:

Минулий тиждень біржові ринки сої та соєвого шроту в Сполучених Штатах завершили торгами в червоній зоні. Після значного росту протягом всього тижня в п’ятницю спекулянти фіксували прибутки і ринок демонстрував певну корекцію. В результаті вартість березневого соєвого ф’ючерса на СВоТ за підсумками денних торгів знизилась на 4,19 долари на тонні або на 0,80%, а березневого ф’ючерса на соєвий шрот – на 8,93 доларів на тонні або на 2,02%.

Міністерство сільського господарства США в рамках щоденної звітності повідомило про продаж 132 тис. тонн американських соєвих бобів до Китаю. Щотижневі дані звіту Export Sales  показали, що протягом тижня, який закінчився 13 січня, для поставок на зовнішні ринки було заброньовано 671 тис. тонн американських соєвих бобів. Це відповідало нижній межі діапазону торгових очікувань та на 63% менше ніж продано на експорт за відповідний тиждень торік. Тижневий показник експорту сої з території США склав 1,8 млн тонн, що збільшило сумарний показник американського експорту сої у 2021/22 МР до 33,4 млн тонн.

За оцінками аналітиків SAFRAS, бразильські фермери зібрали соєві боби з 5% посівних площ. Поточний темп жнив в країні випереджає минулорічний (2,8%). В основному виробничому штаті країни Mato Grosso врожай сої зібрано з 13% посівів проти 8% на цю ж дату в середньому за останні 5 років. За іншими оцінками врожай сої в Бразилії зібрано лише з 2% посівів, оскільки дощі затримали збирання в північних і центральних регіонах країни.

За оцінками експертів Dow Jones від Farm Progress (підрозділ Informa), майбутні площі під соєю в Сполучених Штатах у 2022 році зростуть на 6% до 92,38 млн акрів через зростання витрат на виробництво кукурудзи. Як було зазначено вище, площі під кукурудзою буде скорочено майже на 3 млн акрів до 90,39 млн. В разі, якщо прогнози справдяться, то це буде вперше з 2018 року і вдруге загалом, коли американські фермери посадять більше сої, ніж кукурудзи. В результаті на нас очікує найбільші посіви соєвих бобів в історії США, і вони можуть перевищивши рекордний показник 2017 року, який становив в 90,2 млн акрів.

Пшениця:

СВОТ

Минулої п’ятниці біржові ринки пшениці в Сполучених Штатах знижувались другий день поспіль. Так, вартість березневого ф’ючерса на SRW пшеницю на CBoT в Чикаго за підсумками денних торгів опустилась на 4,34 долари на тонні або на 1,49%, а на HRW пшеницю в Канзасі – на 1,17 долар на тонні зерна або на 0,40%.

Дані FAS оприлюднені в черговому звіті Export Sales  показали, що за тиждень, який завершився 13 січня, чисті продажі американської пшениці на зовнішні ринки становили 380,645 тис. тонн. Це був 4-тижневий максимум, разом з тим поточні експортні продажі виявилися на 15% вищими за аналогічний минулорічний показник. USDA також повідомило, що експорт пшениці за тиждень було зафіксовано на рівні 391,370 тис. тонн, що також було максимальним показником експорту за останні 3 тижні і на 48% перевищило відповідний торішній показник. В результаті сумарні поставки пшениці з території США у 2021/22 МР зросли до 11,7 млн тонн.

Euronext

В п’ятницю біржові ринки європейської пшениці також демонстрували незначну корекцію після попереднього цінового росту. В результаті, вартість березневого пшеничного ф’ючерса на біржі MATIF в Парижі за підсумками денних торгів знизилась на 1,25 євро на тонні зерна або на 0,46%. Ринок відреагував на новини, що за виключенням Іспанії в переважній більшості південної Європи посіви озимої пшениці перебувають в доброму стані.

Водночас, варто розуміти, що ця корекція є короткостроковою, оскільки напруження у взаємовідносинах між Україною та Росією поглиблюється. Такодж, варто брати до уваги той факт, що як в Україні так і на заході Росії значна кількість посівів наразі перебуває у стані спокою але загалом у поганому стані через негативний вплив посухи.

Біржові ціни на основні зернові та олійні культури на біржах CBOT, KCBOT та Euronext:

Культура

Біржа

Вартість ф’ючерса

за тонну

До попередніх торгів

+/-, за тонну

∆, %

Кукурудза

CBOT

Березень

$242,60

+$2,05

+0,85%

SRW

CBOT

Березень

$286,00

-$4,34

-1,49%

HRW

КСВОТ

Березень

$291,45

-$1,17

-0,40%

Ukrainian wheat (PLATTS)

CBOT

Лютий

$321,25

-$0,75

-0,23%

Соя

CBOT

Березень

$519,62

-$4,19

-0,80%

Соєвий шрот

CBOT

Березень

$432,88

-$8,93

-2,02%

Кукурудза

Euronext

Березень

€247,50

€0,00

0,00%

Пшениця

Euronext

Березень

€272,50

-€1,25

-0,46%

Ріпак

Euronext

Березень

€697,50

-€7,50

-1,06%

Ріпакова олія

Euronext

Березень

€698,50

€0,00

0,00%

Ріпаковий шрот

Euronext

Березень

€196,25

€0,00

0,00%

P.S. Всі ціни по торгах на Чикаго (СВОТ) і Канзас-Сіті (КСВОТ) перераховуються в USD за метричну тонну.  

Перегляди: 1