Головна Новини Експертна думка Здешевлення опціонних контрактів СВОТ на кукурудзу, пшеницю і сою

Здешевлення опціонних контрактів СВОТ на кукурудзу, пшеницю і сою

Вересень цього року для аграріїв має багато суперечливих ознак. З одного боку непогані врожаї зернових четвертий рік поспіль і непогана погода для збору цих врожаїв майже по всьому світу. З другого – накопичення залишків і падіння цін до багаторічних мінімумів.

А так хотілося б високі врожаї та високі ціни!

Спостерігати за цінами, вивчати їх динаміку, аналізувати фактори впливу і намагатися активно реагувати на зміни нам дозволяють біржові інструменти – деривативи на зернові, олійні, худобу, цукор, какао та ін. Погодьтеся, без них ми б втратили орієнтири.

Як на мене, опціони серед них є найгнучкішими, з найширшим спектром застосування, найбільшими можливостями. До того ж вони краще демонструють не лише стан ринку, але й напрямок його руху.

Сьогодні вартість опціонів на зернові СВОТ відносно низька. Вбудована мінливість ціни їх основи (implied volatility) – як одна з основних чинників вартості – на рекордно низькому рівні.

На графіках нижче вбудована в оцінку опціону мінливість основи (базового активу) останніх п’яти років.

Груднева кукурудза СВОТ

Груднева пшениця СВОТ

Листопадова соя СВОТ

Дозвольте нагадати, опціон надає власнику право купити або продати в даному випадку ф’ючерс на зерно та сою, без будь-яких зобов’язань. Таке право можна купити за відносно невеликі кошти. Так от сьогодні вартість права чи то на купівлю, чи то на продаж цих ф’ючерсів у порівнянні до аналогічних контрактів за останні п’ять років найменша.

Для тих, хто не лише спостерігає, але й активно діє – управляє ціновими ризиками, розробляє і впроваджує торгові стратегії – сьогодні існують непогані можливості реалізувати свої плани за допомогою біржових опціонів.

Перегляди: 0