Головна Новини Ринок України Чимало вітчизняних аграріїв нехтують принципами сівозміни

Чимало вітчизняних аграріїв нехтують принципами сівозміни

За даними аналізу посівних площ, здійсненого сільськогосподарською платформою EOS Crop Monitoring, великий відсоток сільгоспземель в Україні обробляється всупереч принципам сівозміни. Особливо це стосується таких культур як, наприклад, соняшник. Водночас, норми сівообігу законодавчо закріплені в статті 33 закону про охорону земель. За рішенням Верховного суду України від 2018 року, порушення орендарем земельної ділянки законодавчо запровадженого порядку сівозмін сільськогосподарських культур може бути підставою для розірвання договору оренди.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua, шляхом аналізу супутникових знімків було з’ясовано, що станом на 2019 рік значна кількість посівних площ – до 165 тис. га в окремих областях – культивувалася з порушеннями норм сівозмін, призводячи до виснаження родючості земель.

Наприклад, у Бобринецькому районі Кіровоградської області майже 70% соняшникових полів засіваються два або більше разів поспіль. Середній показник по інших культурах у масштабах країни також невтішний – 17,5% полів не виконують норми сівообігу.

Програма визначила, що “головними порушниками” стали Луганська (майже 165 тис. га), Кіровоградська (близько 165,5 тис. га) та Миколаївська області (понад 151 тис. га). Це 33,4%, 23,5% та 22,3% відповідно від загальної кількості соняшникових полів у цих областях.

“У випадку соняшника такі порушення дуже шкодять землі. Він висушує ґрунт на глибину до 3 м, стимулюючи ерозію. У класичних сівозмінах його вирощували не частіше, ніж раз в 7-8 років”, – каже доцент кафедри агротехнологій та ґрунтознавства Василь Черлінка.

Перегляди: 0