Головна Новини Ринок України Ціни на споживчому ринку ростуть, але подешевшала гречка

Ціни на споживчому ринку ростуть, але подешевшала гречка

shopping

За даними моніторингу споживчого ринку, рекордсменом по зміні ціни на ньому за останні два тижні стала картопля. Проте минулого разу вона знизилася в ціні на 20%, а зараз зростає.

Станом на 25 листопада 2021 року, середня ціна картоплі становила 7,28 грн. за 1 кг, що на 16% вище показника двотижневої давнини, це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Українського клубу аграрного бізнесу.

Фактично, відбулося просідання ціни через настання перших заморозків та прискорення реалізації картоплі, яку немає можливості зберігати в спеціально обладнаних приміщеннях. Тому наразі можна констатувати просто відновлення ціни.

Паралельно з картоплею відчутно зросли в ціні ще 2 компоненти борщового набору – буряк та капуста. Станом на 25 листопада, 1 кг буряка коштував 10,90 грн., а 1 кг капусти – 7,31 грн. Це, відповідно, на 13% та 7% вище показника 2 тижні тому. В даному випадку спрацьовує сезонний фактор, коли ціни на овочі починають зростати восени, і ця тенденція триває аж до надходження нового врожаю.

Зросли ціни і на помідори, оскільки на полиці почали надходити або вирощені в теплицях, або імпортовані овочі. В будь-якому випадку, вони мають вищу ціну у порівнянні з ґрунтовими томатами, що і підтверджується зростанням ціни. Станом на 25 листопада, середня ціна на помідори становить 42,33 грн. за 1 кг, що на 11% вище ціни 2 тижні тому.

Однак радує споживачів зниження ціни на яблука. Цього року українські аграрії зібрали гарний врожай яблук, що й призвело до зниження цін. Станом на 25 листопада, середня ціна на яблука становила 9,27 грн. за 1 кг, що на 14% нижче ціни 2 тижні тому.

Також знизилися ціни на гречку. Завдяки отриманню гарного врожаю гречки українськими підприємствами та відновленню імпортних поставок з Російської Федерації, вдалося стабілізувати подальше зростання на даний вид продукту. Станом на 25 листопада, 1 кг на полицях супермаркетів коштував 47,17 грн. за 1 кг, що на 4% нижче ціни ніж 2 тижні тому.

Серед продукції галузі тваринництва найбільші темпи зростання продемонструвала курятина. За останні 2 тижні ціна на даний вид м’яса зросла на 4% і становила в середньому 104,80 грн. за 1 кг станом на 25 листопада. Тенденція до зростання ціни на курятину триває вже не перший місяць і спричинена вона зростанням собівартості виробництва (зростання ціни на зернові культури, заробітних плат тощо).

Перегляди: 2