Головна Овочівництво Дорогий газ боляче вдарив по тепличному бізнесу

Дорогий газ боляче вдарив по тепличному бізнесу

Зростання ціни на газ найсильніше вдарило по енергоємним галузям, які мають найбільшу частку енергоресурсів у собівартості продукції. Вже закрилися деякі з тепличних підприємств, зокрема, розташований під Києвом один із найбільших у Європі комбінат.   

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на УНІАН.

«В Україні у 1992 році було 1150 гектарів промислових теплиць (не плівкових). А зараз в залишилося 170 гектарів», – повідомив президент асоціації «Теплиці України» Євген Чернишенко.

Він додав, що за сезон тепличні господарства всієї України використовують для обігріву від 57 до 60 млн. кубометрів газу.

В Українському союзі промисловців та підприємців прокоментували, що з огляду на нинішню кон’юнктуру ціни на українські тепличні продукти можуть підскочити як мінімум на 40%, а це зробило б їх неконкурентоспроможними поряд з більш дешевим імпортом.

Щоб мінімізувати втрати для українських покупців та вітчизняного бізнесу Асоціація «Теплиці України» спільно з Українською спілкою промисловців та підприємців звернулися до уряду з проханням надати галузі комплексну підтримку.

У цьому переліку є заклик до державної допомоги в енергетичному переозброєнні тепличних господарств та зниженні вартості кредитних коштів.

Частина пропозицій є більш радикальними: про запровадження тимчасового квотування імпорту Україною овочевої продукції та надання виробникам тепличної продукції пільг на газ. Очевидно, що у наших реаліях запровадження квот на імпорт овочів призведе до ще більшого зростання цін на них, а пільгова ціна на газ для окремої галузі неминуче породить масу зловживань та розігріє апетит інших секторів промисловості.

Перегляди: 4