Головна Агрометеорологія Кінець осені був сприятливим для сходів озимих культур

Кінець осені був сприятливим для сходів озимих культур

Погодні умови останньої декади осені були цілком сприятливими для посіяної озимини. Тепліша звичайного погода сприяла повільним ростовим процесам у найтепліші дні, йдеться в агрометеорологічному огляді Укргідрометцентру, повідомляє «ПроАгро Груп».

Дощі, які пройшли упродовж декади, поповнили запаси вологи після тривалого сухого періоду. У кінці декади зимуючі культури на більшості площ знаходилися у стані неглибокого зимового спокою. Лише у південних та західних областях, де рівень середніх температур був вищим, відбувалася неактивна вегетація в основному без змін фазового розвитку.

У найхолодніші дні мінімальна температура ґрунту на глибині вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав (3 см) місцями у східних, Полтавській, Сумській та Чернігівській областях знижувалася до мінус 5- 6 °С, на решті території країни – до мінус 3 – плюс 1 °С. При цьому, за розрахунками фахівців, у кінці третьої декади листопада зашкодити посівам могли б температури нижче мінус 11-12 °С  на глибині 3 см.

За визначенням агрометеорологів, після проведення осіннього обстеження, густота посівів сформувалася у межах 250-580 рослин на 1 кв. метр, загальна кількість стебел на 1 кв. метр становила від 475 до 965, кущистість сформувалася у межах 1,5-2,4 стебел на одній рослині. Висота рослин на фазу кущіння становила від 10 до 20 см.

Перегляди: 4