Головна Війна проти України Кожний шостий елеватор в Україні постраждав внаслідок війни

Кожний шостий елеватор в Україні постраждав внаслідок війни

Пошкоджений внаслідок обстрілу елеватор ІМК у Чернігові

За оцінкою Лабораторії гуманітарних досліджень (HRL) Єльської школи громадського здоров’я (YSPH), з приблизно 58 млн. тонн потужностей для зберігання врожаю в Україні 14,57% постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на публікацію Conflict Observatory.

За результатами проведеного дослідження зазначається, що кожне шосте (15,73%) українське зерносховище відчуло на собі наслідки війни. При цьому дослідники наголошують, що навмисне та невибіркове націлювання на інфраструктуру зберігання врожаю може становити воєнний злочин та злочин проти людяності згідно з міжнародним правом.

Станом на липень 2022 року росія і «об’єднані сили» контролювали зберігальні потужності приблизно на 6,24 млн. тонн, в тому числі пошкоджені (оцінювання проводилося в липні та серпні, тож не враховує територіальні здобутки України з 1 вересня). Також станом на липень на території під контролем України перебували 48 пошкоджених об’єктів зерно зберігання на 2,25 млн. тонн, а 27 пошкоджених об’єктів на 0,82 млн. тонн знаходились під контролем росії у захоплених нею районах. Загалом як на підконтрольній Україні, так і підконтрольній росії території знаходилося зруйнованих або суттєво пошкоджених сховищ на принаймні 3,07 млн. тонн зберігання. Ці пошкоджені об’єкти становлять щонайменше 5,36% довоєнних потужностей зберігання українського врожаю в цілому по країні.

Дослідники також дійшли висновку, що принаймні 60 із 75 об’єктів зернозберігання (80%), визначених як постраждалі, знаходяться в портах або на відстані менше ніж один кілометр від залізниці. У деяких випадках певні об’єкти розташовуються поряд із залізничними коліями на території портів.

Перегляди: 4