Головна Новини Ринок України На Дніпропетровщині цього року зібрали один з найбільших врожаїв зерна

На Дніпропетровщині цього року зібрали один з найбільших врожаїв зерна

Цього року аграрії Дніпропетровської області зібрали майже п’ять мільйонів тонн зерна –  на третину більше, ніж торік, за врожайності в 42 центнери з гектара.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Голос України».

Як зазначають в обласній держадміністрації, намолотили майже 3,4 мільйона тонн ранніх зернових (зокрема, за інформацією Мінагрополітики,  понад 2,47 млн тонн пшениці за врожайності 44,2 ц/га, 844,7 тис. тонн ячменю — 33,8 ц/га. — Авт.), а також 1,4 мільйона тонн кукурудзи, 17 тисяч тонн проса і 9,4 тисячі тонн сорго.

Крім того, з технічних культур у засіки засипали понад 1,3 мільйона тонн соняшнику, 27,5 тисячі тонн цукрових буряків і майже десять тисяч тонн сої, а також ріпак.

До речі, десять років тому урожай зернових на Дніпропетровщині також був рекордним й становив понад 3,6 млн. тонн. Тоді намолотили 2,231 млн. тонн ранніх зернових культур: пшениці — понад 1,4 млн. тонн (за врожайності 31,4 ц/га), ячменю — понад 600 тис. тонн (яровий дав по 19,4 ц/га, озимий — 23,9 ц/га).

«Такий врожай вдалося отримати і за рахунок підвищення врожайності, і за рахунок оптимізації структури посівних площ. Для того щоб зберегти родючість наших земель, запроваджено науковий підхід до планування площ посівів технічних культур, зокрема — соняшнику. Площі посівів цієї культури в 2011 році оптимізовано до 23 % від загальної кількості посівних площ: було засіяно більш як 490 тис. га, зібрано врожаю понад мільйон тонн», — заявляли тоді в ОДА.

А вже на наступний рік урожайність ранніх зернових на Дніпропетровщині виявилася найнижчою за кілька десятиліть і становила 13 ц/га. У 2012-му намолотили лише 807 тисяч тонн зерна з 615 тисяч гектарів. Рік був непростим через погодні умови — відсутність вологи восени 2011-го й посуха навесні й улітку негативно вплинули на врожаї всіх культур.

В області тоді збереглося 342 тисячі гектарів озимих з 667 тисяч посіяних. У тому числі зернові вціліли на площі 317 тисяч гектарів — 78 % від отриманих сходів. Загальна площа пересівання озимих культур 2012-го становила 335 тисяч гектарів — половину від засіяних полів.

Перспективи врожаю озимих у майбутньому 2022 році також аграріїв не надихають. Сільгоспвиробники та учені причини називають ті самі, що й десять років тому.

Перегляди: 1