Головна Новини Ринок України Навесні аграрії збільшать посівні площі олійних культур, – Тарас Висоцький

Навесні аграрії збільшать посівні площі олійних культур, – Тарас Висоцький

Якщо торік станом на 24 лютого аграрії були повністю готові до посівної, то наразі є проблема з ліквідністю, доступністю фінансів, що ускладнює та уповільнює підготовку до польових робіт. Про це в ефірі національного телемарафону розповів перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію міністерства.

Разом з тим він зазначив, що аграрії налаштовані рішуче.

«Аграрії скрізь, де дозволятиме безпекова ситуація, засіватимуть максимальну площу культур. Ми сподіваємося, що наступний рік, який буде нелегким, вдасться впевнено пройти, виростивши достатньо збіжжя для внутрішнього споживання та експорту», – повідомив Тарас Висоцький.

За прогнозом міністерства, очікується певна зміна щодо посіву агрокультур. Так, збільшуватимуться посівні площі під олійні: ріпак, сою, соняшник. Це пов’язано з тим, що вартість однієї тонни олійних культур вища, а вартість логістики в перерахунку на тонну – нижча. Тобто фермери матимуть змогу більше заробляти з 1 га. Це є позитивним фактором для фермерів, макроекономіки і некритичним для сівозміни.

Також, за словами Тараса Висоцького, очікується зменшення виробництва пшениці, але її буде вдвічі більше, ніж необхідно для потреб внутрішньго споживання. Водночас збільшиться кількість культур, спрямованих на внутрішній ринок, як було цього сезону з гречкою.

Перегляди: 5