Головна Новини Ринок України Новорічний стіл обійдеться українцям на 8% дорожче

Новорічний стіл обійдеться українцям на 8% дорожче

У середньому по Україні вартість новорічного столу 2022 року для української сім’ї з 4 осіб підвищиться порівняно з вартістю новорічного столу-2021 на 8,1 % і складе 1844,74 грн.  Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію ННЦ «Інститут аграрної економіки».

За словами директора наукового закладу академіка НААН Юрія Лупенка, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 198,54 грн. Це на 24,6% більше, ніж при святкуванні Нового 2021 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 100 грн. за 0,5 кг (зростання цін до 43% в залежності від виробника), 0,5 кг зеленого горошку – 35 грн. (на 8%), 6 яєць – 19,8 грн. (на 37%), 200 г солоних огірків – 17,22 грн. (на 4%) та 180 г майонезу – 13,5 грн. (на 8% в залежності від марки). Ще у 13,02 грн. обійдуться 2 морквини (380 г), 5 картоплин (840 г) та 2 цибулини (230 г). Якщо станом на кінець 2021 року порівняно з минулим роком ціна на моркву і картоплю зменшилася на 5,6% і 10% відповідно, то на цибулю зросла на 39%.

На рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) – 121,57 грн. Левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 грн. за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 13,5 грн., 1 морквина (190 г) – 1,71 грн., 1 буряк (250 г) – 2,27 грн., 1 цибулина (170 г) – 1,66 грн., 2 картоплини (280 г) – 2,43 грн.

На 10-26 % зросли витрати на м’ясні продукти, зазначив Юрій Лупенко. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 98,5 грн. (+10,1% проти цін 2020 року), підчеревини копченої – 110 грн. (+10%), биток зі свинини свіжий – 115 грн. (+4,5%). М’ясо птиці (тушки) станом на кінець 2021 року залишається найдешевшим поміж видів м’яса, тоді як куряче філе майже зрівнялося з ціною свинини. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 120 грн. Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 443,5 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн., твердий сир (300 г) – 75 грн. і пачка масла вершкового (200 г) – 50 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 14-30 %.

Загалом, вартість бюджетного варіанту новорічного столу у Києві складе 2123,59 грн, що на 10,8 % більше вартості новорічного столу 2021 року. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 2673,59 грн., підсумував Юрій Лупенко.

Розрахунок вартості новорічного столу у 2022 році зроблений ННЦ «Інститут аграрної економіки» на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 1 грудня 2021 року.

Перегляди: 28