Головна Овочівництво Овочі борщового набору за рік подорожчали у 2-3 рази

Овочі борщового набору за рік подорожчали у 2-3 рази

У 2021 році ціни на овочі борщового набору в Україні стрімко зросли. Зокрема, на цей час гуртові ціни на моркву вищі за торішні вдвічі, ціни на цибулю – у два з половиною рази, ціни на білокачанну капусту – втричі та ціни на буряки столові – теж утричі.

Тобто в середньому за цією категорією овочів ціни зросли у 2,6 раза у порівнянні з початком грудня 2020 року, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на EastFruit.

До речі, єдиним товаром борщової групи, який не подорожчав, а навпаки, подешевшав, залишається продовольча картопля. Середні оптові ціни на українську картоплю на даний момент на третину нижчі, ніж роком раніше.

Серед ключових причин подорожчання овочів аналітики відзначають скорочення посівних площ та несприятливі погодні умови. При цьому площі під картоплю, яка, навпаки, була дорогою кілька років поспіль, фермери останні два роки розширювали. Тому ціни на нього і виявилися нижчими, ніж минулого року.

З інших факторів, які негативно впливали на інвестиції у вирощування овочів борщового набору, слід назвати і погіршення прибутковості вирощування цих культур на тлі вибухового зростання цін на зернові та олійні культури. Це дозволило останнім наблизитися до прибутковості вирощування з гектара до овочів борщового набору.

«Крім того, зернові легше, простіше і дешевше зберігати, ніж овочі борщового набору, та й ціни на зернові ніколи не коливаються так сильно, як на овочі. Наприклад, ціни на білокачанну капусту пізніх сортів в той самий день у різні роки можуть відрізнятися навіть у 20 разів. А це, звичайно, величезний ризик. Ну і ще один негативний для овочівництва фактор, який виявився лише у 2021 році – це відкриття ринку землі. Тепер більшість аграріїв, щоб залишитись у бізнесі, буквально змушені скуповувати землю, спрямовуючи до неї вільні ресурси, які інакше могли б бути інвестовані у виробництво», – пояснив економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

Перегляди: 3