Головна Новини Ринок України Пекарі заявляють про різкий ріст собівартості виробництва і підвищення цін на хліб

Пекарі заявляють про різкий ріст собівартості виробництва і підвищення цін на хліб

Ціни на хліб вже найближчим часом зростуть майже на третину через зростання тарифів на газ. Про це заявив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко, передає «ПроАгро Груп».

За його словами, витрати на випічку хліба зростають із кожним днем – разом із витратами на енергоносії. Через стрімке подорожчання газу собівартість випічки стає дедалі вищою. Ще рік тому газ, який потрібно було витратити для випічки одного буханця хліба, коштував 50 копійок. А тепер для того, щоби спекти один буханець, потрібно витратити 5 гривень.

«Стрімке подорожчання газу фактично поставило на межу виживання переробну та харчову галузі в країні. Якщо говорити про хліб, який завжди був доступним, то сьогодні у хлібопекарів є реальна загроза зупинки виробництва. Всі складові собівартості подорожчали, сьогодні мова йде про 30%-е подорожчання хліба масових сортів споживання», – сказав Дученко.

Разом з тим, аби не допустити різкого здорожчання, уряд має намір встановити для хлібопекарів пільгову ціну на природний газ на максимальний термін до 31 березня 2022 року. Йдеться про газ українського видобутку. Відповідно до проекту постанови, гранична націнка на газ для хлібобулочної галузі має не перевищувати 1%.

Перегляди: 5