Головна Рослинництво Олійні Переробники змушені платити за сою від $50 більше експортерів

Переробники змушені платити за сою від $50 більше експортерів

Ситуація у переробників соєвих бобів не набагато краща, ніж на іншому олійному ринку. При очікуванні врожаю на 1 млн. тонн більше торішнього, виробники обмежують продажі.

Про це розповів комерційний директор Пологівського олієекстракційного заводу Олександр Лозиченко,  повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Latifundist.com.

Він зазначив, що аграрії настільки стримують постачання, що переробники змушені платити премію $60-70 проти аналогічної при перерахунку з урахуванням логістики до портових терміналів.

«І все це на тлі зменшення обсягів виробництва ВРХ та курки. Також у країні вже фіксуються факти імпорту та навіть контрабанди курятини та свинини з країн ЄС. А дорогий соєвий білок ще погіршуватиме ситуацію у вітчизняній м’ясопродуктивній галузі», – зауважив Олександр Лозиченко.

Інші опитані керівники заводів із переробки сої також підтвердили, що аграрії стримують  продажі сої, й внутрішнім переробникам доводиться платити за неї більше.

«Ціна бобів на СРТ-порт – 500 $/тонна, без ПДВ само собою. А я на завод дешевше за 17 тис. грн. за тонну ($570) купити не можу», – розповів ТОП-менеджер одного із заводів.

За прогнозами, урожай сої в Україні цього року становитиме 3,28 млн. тонн проти торішніх 2,8 млн. тонн.

Перегляди: 1