Головна Агрометеорологія Погода гальмує збирання пізніх культур й проростання озимих, – Укргідометцентр

Погода гальмує збирання пізніх культур й проростання озимих, – Укргідометцентр

Цього року в Україні спостерігається раннє закінчення метеорологічного літа, яке виявилося коротшим в середньому на 10-20 днів.  Перехід середньої добової температури через +15 °С у бік зниження відбувся в основному у період 1-5 вересня, крім південних областей, де літо ще тривало. За останні 30 років (1991-2021) це п’ятий дуже ранній перехід до осені, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на агрометеорологічний бюлетень Укргідрометцентру за другу декаду вересня.   

Агрометеорологічні умови у другій декаді декади вересня визначалися значними дощами та пониженим температурним режимом, були неоднорідними по території. Так, у південних областях ефективні дощі майже повністю припинили ґрунтову засуху, ґрунт в основному добре зволожений, що створило сприятливі умови для сівби озимини під урожай 2023 р. в оптимальні строки. У багатьох районах північних та західних областей, де опади спостерігалися майже щодня, з початку вересня вже випала місячна норма опадів і більше, що порівняно із попереднім періодом сприяло кардинальному збільшенню вологозапасів у ґрунті.

«Погодні умови упродовж декади були малосприятливими для дозрівання та збирання пізніх сільськогосподарських культур, стримувалося збирання кукурудзи, сої, соняшнику, гречки, проса. На багатьох площах відмічалося перезволоження рослинної маси внаслідок дуже високої вологості повітря та ґрунту. Дефіцит сонячного сяйва та переважно хмарна погода не сприяли накопиченню цукрів у коренях буряків», – зазначається в огляді.

Теплозабезпечення з початку вересня виявилося значно нижчим від норми, що стримувало утворення сходів посіяних озимих культур, а висока відносна вологість повітря, недостатня кількість, в окремі дні повна відсутність сонячного сяйва на фоні дощової холодної погоди призводили до розвитку грибкових захворювань на рослинах, зниження якості та зменшення урожаю.

Перегляди: 5