Головна Тваринництво Молоковиробництво Промислові ферми у січні істотно наростили обсяг молоковиробництва

Промислові ферми у січні істотно наростили обсяг молоковиробництва

За підсумками січня 2022 року, в Україні було вироблено 522,1 тис. тонн молока, що на 1,5% менше, ніж у січні минулого року. При цьому 243,3 тис. тонн, або 46,6% всього молока, було вироблено промисловими господарствами й 278,8 тис. тонн (53,4%) в господарствах населення. Про це повідомила аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька, передає «ПроАгро Груп».

Вона зазначила, що, за висновками Держстату, промислові підприємства попри досить скоромні показники по росту чисельності корів у січні показали значне нарощення виробництва молока: у порівнянні з минулим роком воно зросло майже на 7%, а якщо порівнювати з даними п’ятирічної динаміки — на 9,2%.

«Нарощування виробництва промислового молока цілком очікуване та відбувається завдяки інвестиціям господарств у нарощення продуктивності поголів’я та ефективності виробництва. Проте, як свідчить практика попередніх років, саме показники першого місяця січня Держстат коригує ще впродовж наступних 2-3 місяців, відтак приємний індикатор зростання промислового сектору, очевидно, буде змінено у бік зменшення, проте Аналітичний відділ АВМ очікує, що приріст частки молока від молочно-товарних ферм не буде нижчим 4-5%», – зазначила експертка.

Найбільший приріст виробництва в МТФ відмічали у Херсонській (+23,7%; 4,7 тис. тонн),Тернопільській (+21,7%; 11,2 тис. тонн) та Кіровоградській (+16%; 5,8 тис. тонн) областях. При цьому лідерами залишаються: Полтавщина (34,7 тис. тонн), Черкащина (26,5 тис. тонн) та Чернігівщина (21,5 тис. тонн).

Показники виробництва в господарствах населення скоротилися на 7,8% у порівнянні з минулим роком. Домогосподарства Київської та Рівненської областей наростили виробництво на 1,7 та 0,9%, відповідно. Найбільше молока вироблять господарства населення Вінницької (25,6 тис. тонн), Хмельницької (22,8 тис. тонн) та Житомирської (21,8 тис. тонн) областей.

«В поточному році варто очікувати посилення присутніх на ринку тенденцій — виробництво молока в промислових господарствах буде рости, а в населення — скорочуватися. Проте варто розуміти, що співвідношення виробленого молока в промислових господарствах буде змінюватися протягом року. Особливо у весняно-літній період», – зауважила Яна Лінецька.

Перегляди: 4