Головна Економіка і аграрна політика Протягом року 81 групі агропродукції відкрито експортний шлях до нових країн

Протягом року 81 групі агропродукції відкрито експортний шлях до нових країн

У 2021 році МЗС і Держпродспоживслужба відкрили або відновили доступ на іноземні ринки для 81 групи українських товарів у 21 країні світу.

Як передає «ПроАгро Груп», за кожним із таких рішень стоїть величезна робота багатьох спеціалістів, яка іноді може проводитися роками. Про це пише голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька у своєму блозі на «Екомічній правді».

«У листопаді 2020 року ми разом з колегами з Республіки Сербія погодили форму сертифіката здоров’я для імпорту меду до цієї країни. Експорт з України почався відразу і сьогодні ми маємо непогану динаміку: +158 тонн меду до Сербії із самого початку», – наводить приклад очільниця ДПСС.

Завдяки такій кропіткій роботі, в минулому році експорт агропродукції становив майже $1,2 млрд., а за 9 місяців 2021 року вже склав $970 млн. Його основа як і раніше – зернові. Однак, ми все активніше експортуємо до країн регіону овочі, “молочку”, м’ясо, яйця, не говорячи вже про жири та олії.

На сьогодні МЗС, Мінекономіки та Держпродспоживслужба працюють над відкриттям 12 нових ринків у регіоні: м’яса, яєць, молока, кормів, риби etc.  Окремо працюємо над зменшенням кількості нотифікацій при торгівлі зерновими, повідомила Владислава Магалецька.

«У наступному році позитивна тенденція щодо відкриття нових ринків має бути продовжена. Китай, MENA (регіон Близького Сходу та Північної Африки), держави південніше Сахари, АСЕАН та Далекий Схід, країни Південної Америки – це ті пріоритети, де ми будемо працювати особливо активно», – запевнила голова Держпродспоживслужби.

Перегляди: 4