Головна Війна проти України Російськими обстрілами пошкоджено щонайменше шість зерносховищ в Україні, – Reuters 

Російськими обстрілами пошкоджено щонайменше шість зерносховищ в Україні, – Reuters 

Джерело в американському уряді повідомило, що США мають докази руйнування російськими військами зерносховищ на сході України. Про це чиновник сказав, коментуючи фото таких руйнувань, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на агентство Reuters.

Зокрема, на двох чорно-білих фото зображені довгі прямокутні будівлі на сході України, які ще були цілими в січні, а потім вони ж представлені з пошкодженими дахами та «ударними кратерами» у березні.

«Станом на кінець березня внаслідок нападів було пошкоджено щонайменше шість зернових сховищ», – сказав чиновник.

Агентство зазначає, що такий розвиток подій відбувається в той самий час, коли уряди країн в усьому світі стурбовані наслідками вторгнення в Україну, четвертого за величиною експортера зерна у світі в сезоні 2020/21, для глобального постачання продовольства.

«Безрозсудне пошкодження Росією цих зернових силосів є яскравим прикладом того, як війна Путіна безпосередньо впливає на мирне населення України та загрожує продовольчій безпеці в усьому світі», – заявив чиновник.

Він підкреслив, що країни Африки та Близького Сходу залежать від експорту української пшениці, і знищення складських приміщень і запасів зерна може призвести до його дефіциту та підвищити ціни на продовольство у вразливих економіках.

Агентство нагадує, що цього тижня заступник держсекретаря США Венді Шерман на засіданні Ради Безпеки ООН щодо України заявила, що Росія розбомбила щонайменше три цивільні судна, які перевозили вантажі з чорноморських портів, в тому числі й одне зафрахтоване агробізнес-компанією.

За словами Шерман, Україна повідомила своїм колегам, що Росія активно знищує зернові силоси та продовольчі склади, а російський флот блокує доступ до українських портів, фактично припиняючи експорт зерна. Приблизно 94 судна, які завантажені продовольством для світового ринку, не мають змоги досягти Середземного моря.

«Не дивно, що зараз багато вантажовідправників не наважуються відправляти судна в Чорне море, навіть у російські порти, враховуючи ту небезпеку, яку становлять російські війська», – зазначила вона.

Перегляди: 4