Головна Новини Ринок України Торгівля агропродукцією між Україною та ЄС досягнула $12,6 млрд.

Торгівля агропродукцією між Україною та ЄС досягнула $12,6 млрд.

У 2021 році взаємна торгівля сільськогосподарською продукцією між Україною і Європейським Союзом (включно з Великої Британією) становила $12,6 млрд., що є найвищим показником за весь термін дії Угоди про асоціацію. При цьому додатне сальдо для України становило $4,2 млрд. Про це розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію наукової установи.

За його словами, головними європейськими партнерами для України залишились Нідерланди, Польща, Німеччина, Іспанія, Італія, Франція, а також Велика Британія й Бельгія, які протягом останніх років міцно закріпились у цьому переліку. Ці країни утворюють 82% сумарного вітчизняного торговельного обороту агропродовольством з Європейським Союзом.

Торік Україна імпортувала аграрної продукції з країн-членів ЄС на суму близько $4,2 млрд., що майже на 19% більше, ніж позаторік. В імпорті сільськогосподарської продукції до України з ЄС, зазначив Микола Пугачов, поки що відсутня така ж стала структура, як в експорті. При цьому вирізняються кілька груп товарів.

Так, у 2021 році Україна найбільше – $484 млн. – витратила на закупівлю в ЄС напоїв, переважно алкогольних. Різних харчових продуктів, екстрактів і концентратів закупили на $402 млн.

Другий рік поспіль відносно значну частку (8%) у вітчизняному імпорті з ЄС зайняли молокопродукти. Їх завезли з-за кордону на суму $335 млн., що на 20% перевищило показник 2020 року. При цьому обсяги закупівель різних сирів збільшилися з $207 млн. у 2020 році до 251 млн. торік, поінформував науковець.

Разом з поставками тютюну і тютюнових виробів, продуктів для годівлі тварин, зернових продуктів та м’яса перелічені групи товарів склали близько 62% у вартісних обсягах імпорту продовольства з Євросоюзу.

У нинішньому році при збереженні сприятливих тенденцій є всі підстави сподіватись на подальший розвиток взаємної аграрної торгівлі між Україною та ЄС, причому це стосуватиметься як експорту, так і імпорту, підсумував Микола Пугачов.

Перегляди: 5