Головна Рослинництво Зернові Туреччина і росія домовляються щодо відновлення морського експорту українського зерна

Туреччина і росія домовляються щодо відновлення морського експорту українського зерна

Туреччина і росія досягли попередньої угоди про відновлення поставок української сільськогосподарської продукції з ключового чорноморського порту – Одеси. Однак Київ, як і раніше, скептично ставиться до запропонованого варіанту рішення.

Як передає «ПроАгро Груп», про це повідомило агентство Bloomberg.

Зокрема, уряд Туреччини запропонував військову допомогу для розмінування акваторії біля Одеси та супроводу кораблів з зерном. Але Україна не схвалює розмінування, оскільки стурбована, що це може залишити життєво важливий порт відкритим для російського нападу.

Також відомо, що російсько-турецький план гарантуватиме безпечний вихід кораблів із Чорного моря під егідою ООН. Туреччина, яка намагається бути посередником у конфлікті, має на меті створити центр у Стамбулі для моніторингу та координації вантажів. Своєю чергою, росія вимагає можливості інспектувати кораблі, які прямують в Україну, на предмет зброї. На цю умову Київ також не пристає.

Очікується, що міністр закордонних справ росії лавров проведе переговори щодо цього плану в середу в Анкарі. Участь у них представника від України залишається неузгодженою.

«Заздалегідь коментуючи досягнення угоди, росія прагне перекласти відповідальність на Україну за зрив поставок. Але факт залишається фактом: продовольча криза штучно створена Росією»,  – зазначив заступник міністра економіки України Тарас Качка.

Раніше повідомлялося, що наприкінці травня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган провів телефонні переговори з Володимиром Зеленським та путіним щодо відновлення морського експорту зерна з України.

Перегляди: 3