Головна Війна проти України У Стамбулі запрацював координаційний центр по експорту українського зерна

У Стамбулі запрацював координаційний центр по експорту українського зерна

У Стамбулі запрацював Спільний координаційний центр по експорту зерна, повідомив очільник Міноборони Туреччини Хулусі Акар.

Як повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Суспільне.Медіа», центр складається з 5 представників Росії, України та ООН, а також Туреччини. Документ, підписаний сторонами, буде дійсним протягом 120 днів і продовжуватиметься, якщо сторони не вимагатимуть розірвання.

«Судна будуть перевірятися спільними інспекційними групами в місцях, які будуть вважатися доцільними під час завантаження в українських портах і після прибуття в порти Туреччини. Якщо виникне потреба в розмінуванні, це буде здійснюватися за домовленістю сторін. Однак на даному етапі в цьому немає потреби», — зазначив Акар.

За його словами, зараз триває підготовка та планування виходу перших зернових суден з українських портів.

Тим часом прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калін заявив, що експорт зерна з України може розпочатися найближчими тижнями, а до кінця року вивезення зерна через одеські порти може досягти 25 млн. тонн до кінця року, повідомило агентство Bloomberg.

Раніше повідомлялося, що триває підготовка українських служб й портів «великої Одеси» до відновлення експорту. За словами заступника міністра інфраструктури Юрія Васькова, протягом двох тижнів Україна буде технічно готова здійснювати експорт з портів Чорноморська, Одеси і Південного, а перше відправлення може відбутися вже поточного тижня.

Перегляди: 5