Головна Новини Ринок України Україна невдовзі може вирощувати до 6 тис. тонн фундука на рік

Україна невдовзі може вирощувати до 6 тис. тонн фундука на рік

Україна може вийти на лідерські позиції з вирощування горіхів. Завдяки підтримці держави кількість горіхових садів невпинно зростає.

Про це розповів завідувач відділу Інституту садівництва, кандидат сільськогосподарських наук Віктор Соболь, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію прес-служби НААН України.

За словами науковця, в Україні промислове виробництво горіхів ведеться вже протягом 10 років: почали з масового вирощування волоського горіху, а 6-7 років тому з’явились і перші плантації фундука. 

«Ця галузь в Україні, з одного боку – молода, а з іншого – традиційна. Адже власні сорти були створені ще в 1960-х роках. Однак культура горіхівництва певний час була недооцінена. За рівнем споживання горіхів ми все ще відстаємо від багатьох європейських та арабських країн», – зазначив Віктор Соболь.

Проте завдяки розвитку програми підтримки садівництва в Україні, намітився значний прогрес у вирощуванні горіхових садів. Ідеться переважно про волоські горіхи та фундук.  Вирощування фундука у найближчі 3-4 роки залишатиметься перспективним напрямком, зауважив експерт.

Наразі цією культурою вже засаджені 2000 га площ, на яких за 3-4 роки вже можна буде збирати добрий врожай. Максимальна врожайність фундука сягає 2-2,5 тонни, а при правильному зрошуванні й живленні ґрунту органічними речовинами – до 3 тонн з гектара. Таким чином, у найближчій перспективі Україна зможе вирощувати до 6 тис. тонн фундука.

Перегляди: 5