Головна Війна проти України УЗА просить уряд організувати «зелений коридор» для зерна через Молдову

УЗА просить уряд організувати «зелений коридор» для зерна через Молдову

Українська зернова асоціація звернулася до уряду з проханням організувати «зелений коридор» для транспортування зерна в річкові порти Дунаю через єдиний доступний шлях через Молдавське село Паланка, повідомляє «ПроАгро Груп».

«Наразі велика частина експорту зерна здійснюється через українські порти Дунаю. На жаль, один із шляхів доступу до дунайських портів – міст через Дністровський лиман пошкоджений та наразі рух залізничних вагонів та автомобільного транспорту значно ускладнений. Іншим шляхом доступу до портів Дунаю є автомобільна дорога через село Паланки (Молдова). Очікувано, ця дорога раніше не була задіяна під перевезення вантажів, відтак пропускна здатність її значно обмежена», – йдеться у зверненні УЗА.

В асоціації зазначили, що пропускна спроможність наземних та річкових переходів суттєво обмежена. Так, до 24 лютого 2022 року, зерновий експорт на 95-98% здійснювався через морські порти, обсягом 5-6 млн. тонн на місяць. Тепер Україна через усі доступні альтернативні шляхи може експортувати не більше 1,5 млн. тонн на місяць.

На сьогодні експорт зернових вантажів є одним з основних джерел поповнення валютних резервів держави та фінансування роботи товаровиробників, підкреслили в УЗА. Окрім того, Україна є ключовим гарантом продовольчої безпеки не лише нашої країни, але і всього світу.

Перегляди: 4