Головна Війна проти України В Констанці українською кукурудзою завантажили перший Панамакс

В Констанці українською кукурудзою завантажили перший Панамакс

Учора, 28 квітня, у румунському чорноморському порту Констанца завершилося завантаження на судно Unity N понад 71 тис. тонн української кукурудзи, що стало першим вантажем з України після вторгнення Росії.

Про це повідомив керівник портового оператора Comvex, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Reuters.

Агентство зазначає, що оскільки українські морські порти були заблоковані після початку війни, четвертий за величиною експортер зерна у світі був змушений відправляти вантажі поїздом через свій західний кордон або через невеликі порти на річці Дунай до Румунії.

«Це перший Панамакс з українською кукурудзою, який вийшов з порту», – розповів президент Comvex Віорел Панайт, який також є президентом Асоціації бізнесу порту Констанца.

За його словами, підтримка українського експорту зерна означає запобігання колосальній хвилі глобального голоду, спровокованої блокуванням українських портів.

Comvex керує найшвидшим у Європі зерновим терміналом, який може переробляти до 70 тис. тонн вантажів на добу. Раніше цього тижня оператор завершив завантаження близько 35 тис. тонн української залізної руди, а друге судно планується завантажити приблизно 15 травня, сказав він.

«Порівняно з початком, коли всі шукали альтернативи, транспортні коридори для цього експорту повільно формуються», – сказав Панайт.

До сьогодні в Констанцу було доправлено близько 80 тис. тонн українського зерна, ще 80 тис. тонн перебувають в дорозі, повідомив менеджер порту Констанца у вівторок. Але зауважив, що свого часу необхідно було більше працювати над портовою інфраструктурою.

Інфраструктура навколо порту є проблемною для всієї економічної діяльності в Румунії, однак уряд країни планує відновити декілька залізничних ліній, що з’єднують порт з українськими кордонами.

Перегляди: 4