Головна Війна проти України В ООН очікують значного зростання українського зернового експорту

В ООН очікують значного зростання українського зернового експорту

Організація Об’єднаних Націй, яка спостерігає за виконанням «стамбульської угоди» щодо вивезення українського зерна, очікує на значне зростання кількості суден, які зацікавлені в зростанні такого експорту і мета 2-5 мільйонів тонн на місяць «є досяжною».

Про це заявив тимчасовий координатор ООН у Спільному координаційному центрі в Стамбулі Фредерік Кенні, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Reuters.

«Ми очікуємо значного зростання кількості заявок на перевезення», – сказав він.

Очікується, що кількість кораблів, що прямують до українських портів, зросте, коли буде узгоджено продаж зерна.

«На початку наступного тижня ми проведемо комплексний огляд процедур, щоб побачити, що потрібно налаштувати та покращити», – сказав Кенні.

За його словами, поточним пріоритетом є звільнення причалів у трьох портах, на які поширюється угода – Одесі, Чорноморську та Південному – щоб нові судна могли заходити та завантажувати вантаж. Поки не було відправок пшениці, судна вирушають із кукурудзою, соєвими бобами, соняшниковою олією та шротом.

Кенні сказав, що власники суден виявили «надзвичайний інтерес» і що в Туреччині стоять на якорі кілька порожніх суден, які чекають на організацію продажу, щоб вони могли вирушити в Україну за вантажем.

В ООН наголосили, що експортна угода є комерційною, а не гуманітарною операцією. Також, за його словами, усі кораблі мають пройти перевірку, щоб розвіяти побоювання Росії щодо того, що вони можуть переправляти зброю в Україну.

Раніше повідомлялося, що з початку роботи «зернових коридорів» з України до семи країн світу було експортовано 370 тисяч тонн агропродукції. За цей час із наших портів вийшли 12 суден.

Перегляди: 3