Головна Новини Ринок України В Україні збільшується споживання свинини

В Україні збільшується споживання свинини

Свинина — єдиний вид м’яса, споживання якого зросло в 2021-му. За попередніми оцінками Мінагрополітики, споживання свинини та м’ясопродуктів з неї у 2021-му на 3,7% більше ніж роком раніше, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації «Свинарі України».

Профільне міністерство оцінює цьогорічне середньодушове споживання свинини та м’ясних виробів з неї у 19,5 кг на особу (в перерахунку на м’ясо). Це на 0,7 кг чи 3,7% перевищує минулорічний показник. Такий приріст «перекрив» відповідне скорочення споживання яловичини та м’яса птиці, тож м’ясний раціон середньостатистичного українця за попередніми оцінками залишається на рівні 2020-го — 53,8 кг у перерахунку на м’ясо.

В асоціації погоджуються з оцінками Мінагрополітики щодо збільшення споживання свинини, зазначаючи, що попит на м’ясо не тільки в Україні, а й в інших країнах світу значною мірою залежить від рівня платоспроможності населення. Остання наразі послаблена через економічні наслідки пандемії та на тлі посилення інфляції. Водночас, за даними Держслужби статистики, середня споживча ціна на свинину за січень-жовтень змінилася незначно у порівнянні з іншими видами м’яса –  на 1% проти 15% подорожчання яловичини та 20-25% підвищення ціни на курятину.

«Помірне підвищення цін дозволило внутрішньому ринку «поглинути» більший обсяг як вітчизняної промислової свинини, так і імпортованої сировини. З іншого боку, саме активніша пропозиція цього виду м’яса певною мірою стримала здороження свинини для кінцевого споживача. Це вкотре підтвердило тезу, що за можливості українці охоче збільшують кількість свинини у раціоні, а прогнози експертів профільного міністерства дають сподівання на відносно сталий попит на цей вид м’яса у 2022 році», – прокоментували в АСУ.