Головна Війна проти України Весняна посівна вже виконана на 20% площ, – Тарас Висоцький

Весняна посівна вже виконана на 20% площ, – Тарас Висоцький

Станом на зараз посіяно понад 2,5 млн. га, що становить близько 20% від прогнозу на цю посівну. Про це повідомив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький в ефірі національного телемарафону UAразом, передає «ПроАгро Груп».

Він зауважив, що на сьогодні на частині територій, які були визволені з-під окупації, є необхідність розмінувати поля: це Чернігівщина, Сумщина, частина Харківщини та Київщини. І навіть у цих регіонах Мінагрополітики розраховує, що як мінімум на 60–70% вдасться виконати вчасно всі весняно-польові роботи.

Втім, найскладніша ситуація – в тимчасово окупованих областях і там, де тривають активні бойові дії: це Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області. Там наразі прогноз менш позитивний – посів там може відбутися за песимістичного сценарію лише на 30–40%.

«На решті територій України посівна йде за планом», – запевнив Тарас Висоцький.

У більшості випадків аграрії завчасно закупили матеріальні ресурси. І там, де немає бойових дій або немає мінувань, аграрії активно виходять у поля і продовжують посівну кампанію.

Мінагрополітики двічі на тиждень збирає прогнозовані плани, факт посіву та звіряє всі дані, моніторячи ситуацію в режимі реального часу. Рекомендації, які дало міністерство щодо збільшення площ продовольчих культур, наприклад гречки, проса, аграрії втілюють у життя.

«Наразі побудовано ефективний діалог – сподіваємось, що так буде й надалі», – зазначив Тарас Висоцький.

Перегляди: 1