Головна Тваринництво Молоковиробництво Від цін на молоко у грудні очікують стабілізації

Від цін на молоко у грудні очікують стабілізації

Ринок сирого молока в кінці року схоже переходить в «період тиші». Активізація зовнішньої торгівлі влітку та на початку осені дала можливість візуально розігнати ціни на молоко на внутрішньому ринку. Щоправда, в порівнянні з європейськими вони так і залишаються на третину нижчими.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації виробників молока.

З початку листопада, у зв’язку з погіршення світової кон’юнктури та перебоями в електропостачанні, ціновий тренд на молоко екстра ґатунку почав сповільнюватися, а в другій половині практично зупинився. Ціни на молоко вищого та першого ґатунків ще мали ефект підтягування. 

Так, станом на 23 листопада середня закупівельна ціна на молоко екстра ґатунку склала 12,14 грн./кг без урахування ПДВ, що лише на 0,6% вище ціни першої декади місяця. Приріст в цей же період жовтня становив близько 2,5%. Ціновий діапазон в залежності від розміру партії коливався від 11,75 до 12,50 грн./кг. 

Вищий ґатунок подорожчав на 1,27% в порівнянні з початком листопада — до 11,95 грн./кг. Ціновий коридор був у межах 11,75-12,30 грн./кг.

Перший ґатунок піднявся у ціні на 1,7% — до 11,59 грн./кг. Ціна на таке молоко коливалася від 11,27 до 11,90 грн./кг.

«Середньозважена ціна трьох ґатунків піднялася на 1,1% — до 11,89 грн./кг», – зазначила аналітик АВМ Яна Лінецька.

В асоціації підкреслили, що енергетичний тероризм нездорових сусідів залишається основною проблемою роботи молочної галузі та й економіки загалом. Це досить вагомий стримуючий фактор в роботі як молочно-товарних ферм, так і переробних заводів. Проте, не зважаючи на це попит на молоко наразі залишається активним. Гострої потреби в ньому немає, але й вільних партій також не передбачається. Саме тому у грудні варто очікувати бокового тренду закупівельних цін на молоко та стабілізацію в розрізі ґатунків.

Перегляди: 4