![SFS Harvest](https://proagro.com.ua/wp-content/uploads/2021/10/sfs-harvest-e1663837907485.jpg)
Вінницькі аграрії попри несприятливі погодні та економічні чинники тримають свій фронт, забезпечуючи продовольчу безпеку країни.
Про це повідомив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».
«Цьогорічний сезон видався надзвичайно складним для аграріїв. На формування урожаю сільськогосподарських культур вплинуло декілька чинників. Це, по-перше, проведення сільськогосподарських робіт в умовах воєнного стану. А це, відповідно, – відсутність обігових коштів внаслідок порушення ланцюгів реалізації продукції, недостатня кількість товарно-матеріальних цінностей під час посіву, догляду та збирання сільськогосподарських культур (пальне, мінеральні добрива, засоби захисту рослин), а також обмеженість в кваліфікованих працівниках (трактористи-машиністи, водії) у зв’язку з мобілізацією», – сказав Борзов.
Утім, чи не найважливішим фактором, які ускладнили життя аграріїв, стали погодні умови, які склалися під час вегетації сільськогосподарських культур, – вважає посадовець. Зокрема, посушливий період під час росту та дощовий період під час збирання. Але, незважаючи на це, аграрії області успішно тримали і тримають свій фронт. Жнива ще не завершені. Продовжується збирання пізніх зернових, зокрема, кукурудзи та технічних культур.
В області практично завершено збирання соняшнику. Його зібрано на 96% площ. Середня урожайність фіксується на рівні 22,6 ц/га, що на 9 ц/га нижче минулорічної. Активно йде збирання сої. Ця культура зібрана на 71% площ. ЇЇ урожайність також нижча минулорічної на 9,7 ц/га і становить в середньому 18,7 ц/га. На 37% площ зібрана кукурудза. Ця культура в попередніх роках досягала урожайності до 100 ц/га і давала валовий збір зернових в області понад 6 млн. тонн. В поточному році погодні умови негативно позначились на її вегетації і урожайність нижча минулорічної більш, ніж вдвічі.
Загалом зернові та зернобобові культури зібрано на 70% площ, які підлягають збиранню. Намолочено 2,5 млн. тонн зерна. Урожай ранньої групи зернових (основних продовольчих зернових культур – пшениця, ячмінь, овес, горох) становить 1,8 млн. тонн, що повністю забезпечує продовольчу потребу населення області та об’єми реалізації за її межі.
Також на Вінниччині успішно розпочали сезон цукроваріння 5 цукрових заводів. Вони повністю забезпечені цукросировиною. На сьогодні ними вже вироблено понад 100 тис. тонн цукру. Цукрові буряки викопано на 82% площ. Середня урожайність дещо нижча минулорічної, але на рівні середньорічної за останні 5 років і становить понад 450 ц/га. Озимий ріпак посіяно на 80 тис. га. Озимими зерновими планується засіяти понад 300 тис. га. Фактично вже посіяно 85% до прогнозованих площ. Попри всі складнощі аграрії закладають основи під урожай 2023 року.