Головна Рослинництво Зернові Волинські науковці селекціонували новий сорт озимого жита

Волинські науковці селекціонували новий сорт озимого жита

Волинські науковці селекціонували новий сорт озимого жита «Серпанок», що орієнтований на використання у хлібопекарській промисловості.

Про це розповіла завідувач лабораторії рослинництва та селекції Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України Олена Нечипорук, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

«Ми селекціонували новий сорт озимого жита «Серпанок», який пройшов сортовипробування в усіх сортодільничних станціях України, отримали сертифікат і патент, що вже дають нам право займатися його широким розмноженням. Якщо традиційно жито висівалося приблизно у 20 числах вересня – на початку жовтня, то цей сорт можна висівати навіть у 20-х числах жовтня», – зазначила Нечипорук.

За її словами, сорт «Серпанок» урожайніший і продуктивніший, ніж попередні сорти озимого жита, яке селекціонувала станція. Висота рослин 120-130 см, завдяки чому жито стійке до вилягання, а його потенційна урожайність – 10-11 тонн.

«Серпанок» стійкий до хвороб. Сорт потребує основного удобрення комплексним азотно-форфорно-калійним добривом восени та весняного підживлення по мерзло-талому ґрунті. Таке жито невибагливе і може рости на кислих ґрунтах, що несприятливі для пшениці. Для зони Полісся воно є однією з незамінних зернових культур у сівозміні.

Як додала заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Оксана Пузняк, сорт «Серпанок» розробили для виготовлення хліба.

Культуру можна й використовувати для відгодівлі тварин. Через високу кислотність його треба перемелювати із пшеницею, ячменем та вівсом. При цьому частка жита має бути 30%.

Волинські науковці планують розпочати вирощування жита «Серпанок», аби за рік вже забезпечити ним частину господарств. Окрім цього сорту на станції наразі вирощують також озиме жито «Ірина».

Перегляди: 4