Головна Економіка і аграрна політика ВР пропонують повернути держрегулювання цін на продукти харчування

ВР пропонують повернути держрегулювання цін на продукти харчування

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується повернути скасоване у 2017 році державне регулювання цін на соціально важливі продукти харчування та встановити граничну націнку на них у межах 5-15% від відпускної ціни виробника.

Як повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Інтерфакс-Україна», ініціаторами документа є група народних депутатів.

Перелік продуктів харчування, які мають суттєву соціальну значущість, встановлює Кабінет Міністрів. При цьому, згідно із законопроєктом, уряд буде зобов’язаний запровадити держрегулювання цін на крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, вермішель із борошна вищого ґатунку пшениці, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, хліб житньо-пшеничний, батон із пшеничного борошна, яйця курячі категорії С1, тушку курячу, воду мінеральну негазовану, масло вершкове жирністю 72,5% та олію соняшникову.

Очікується, що реалізація норм цього законопроєкту дасть змогу відновити державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування, що особливо важливо для незахищених верств населення.

Парламентарі посилаються на досвід країн ЄС, де, за їхніми даними, державному контролю підлягає переважна частина продукції аграрного сектору – 88-97%. Автори документа зазначають, що в Євросоюзі насамперед здійснюється нагляд за цінами на продукцію землеробства (пшениця, ячмінь, жито, кукурудза, ріпак, соняшник), а також на велику рогату худобу, молоко, цукор, оливкову олію.

Перегляди: 5