Головна Рибництво За нинішніх темпів депопуляції річкової риби Україна за кілька років перейде на...

За нинішніх темпів депопуляції річкової риби Україна за кілька років перейде на її імпорт

Червоний і чорний кав’яр українського виробництва став реальністю. Осетрові нині вирощують на Одещині й у Чернівцях. Натомість унаслідок природних та антропогенних чинників, чисельність популяції річкової риби падає: у порівнянні з 2013 роком вона знизилася на 70%. За таких темпів до 2024 року Україна змушена буде перейти на імпорт.

За словами директора Інституту рибного господарства НААН Ігоря Грициняка, аби цього не сталося держава має підтримувати програми селекції й відтворення риби, передає «ПроАго Груп» з посиланням на інформацію академії наук.

Науковець зазначив, що завдяки виділенню урядом коштів на технічне переозброєння і переорієнтацію лабораторій у 2008-2009 році, при Інституті рибного господарства НААН України були створені три нові лабораторії: біотехнологій, вірусології і бактеріології, генетики і цитогенетики.

«Нашим науковцям вдалося досягти кращого розщеплення ферментів – завдяки цьому, осетрові менше хворіють і краще ростуть. Збільшилась популяція форелі. 16 років тому по всій Україні вирощували 4 тонни, сьогодні – 10 тис. тонн. Ми вже вирощуємо 6-8 тонн, а у перспективі – 10 тонн власної червоної ікри. Близько 5 тонн чорної ікри. Уся ця продукція реалізується всередині країни», – розповів Ігор Грициняк.

За даними фахівців НААН, нині Україна імпортує переважно морську рибу – через скорочення власного вилову.

«В Азовському морі у нас фактично залишився лише бичок, бо решту видів було винищено через безвідповідальне, хижацьке ставлення. А з тих акваторій, де є більші популяції, нас витіснила Росія. Чорноморські зони вилову риби також переважно перебувають у руках РФ. Тому в Україні в рази зменшився вилов морської риби», – прокоментував директора Інституту рибного господарства.

При цьому він зауважив, що потреби імпортувати ставкову рибу в Україну – немає, адже власної популяції повністю вистачає. Але має зберігатися маточний матеріал – принаймні, подвійний-потрійний запас. Крім того, цей матеріал потрібно постійно оновлювати.

«Слід враховувати, що за 6-8 років продуктивність гнізда падає. Тому селекційна програма в державі має бути безперервна. Якщо ми її перервемо бодай на рік, нашу рибну галузь відкине на 7-8 років назад», – пояснив науковець.

Перегляди: 2