Головна Економіка і аграрна політика Затверджено програму безповоротних грантів на створення теплиць і садів

Затверджено програму безповоротних грантів на створення теплиць і садів

Кабмін затвердив розроблену Мінагрополітики програму безповоротних грантів для аграріїв, які займаються розвитком садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличних господарств. Як повідомив міністр Микола Сольський, вона має на меті підтримати суб’єкти підприємництва, агровиробників, створення робочих місць та забезпечення продовольчої безпеки, передає «ПроАгро Груп».

За його словами, внаслідок військової агресії російської федерації, суб’єкти мікро-, малого підприємництва зазнають значних збитків, тож держава шукає можливості підтримки аграріїв.

«Програма часткової компенсації вартості створення теплиць передбачає гранти в розмірі від 5 до 7 млн. гривень. Ми очікуємо 1 тисячу грантів на рік, а загальний бюджет програми становитиме 7 млрд. гривень. Учасниками програми можуть бути як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю», – зазначив міністр.

Також він уточнив, що кошти від гранту можна буде витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи. Враховуючи, що сума гранту за цією програмою значно вища, то вводиться принцип співфінансування. Для першої тисячі учасників 70% вартості проєкту фінансує держава, а 30% — сам підприємець.

Крім того, держава виділить загалом 4 млрд. гривень на програму підтримки садівництва, ягідництва та виноградарства.  Йдеться про часткову компенсацію вартості садів. Аграріям надаватиметься від 150 до 400 тис. гривень на 1 гектар садів — це близько 70% від середньої вартості висадки.

Микола Сольський пояснив, що це гранти для висадки 10 тис. га нових садів. Так само як і з теплицями, отримувачі грантів повинні мати або власну, або землю в користуванні щонайменше на 25 років. Кошти надаватимуться не готівкою, а на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо.

Перегляди: 2