Головна Новини Ринок України Зимове потепління створює ризики для перезимівлі озимих

Зимове потепління створює ризики для перезимівлі озимих

Впродовж останньої декади січня загрозливих метеорологічних явищ для перезимівлі озимих зернових культур на території країни не виникало. Низькі температури повітря, які спостерігалися протягом 15-19 січня були короткотривалими й не мали негативного впливу на стан озимих культур. Крім того, на більшій території країни утворився сніговий покрив висотою 5-20 см, який створював добрий теплоізоляційний ефект.

Про це йдеться в аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів НААН України, повідомляє «ПроАгро Груп».

На даний час, посіви, як і раніше, знаходяться у стані зимового спокою, але з продовженням  потепління у рослин озимих зернових культур можуть початися незначні ознаки життєдіяльності, що проявляться у зміні кольору та відростанні листкових пластинок. Візуальний аналіз життєздатності рослин у польових умовах та відрощування їх за допомогою експрес-методів свідчать про те, що лише в окремих сортів пшениці озимої відмічається незначне ушкодження листкових пластинок, які зможуть швидко відновитися з наростанням температурного режиму.

За результатами відрощування монолітів науковцями Інституту рослинництва імені В.Я.Юр’єва НААН станом на 26-27 січня життєздатність посівів озимих зернових культур висока і становить:  для пшениці м’якої озимої – 94-97%; для тритикале – 94-98%; для жита – 96-99% життєздатних рослин.

У цілому, стан посівів озимих зернових, на завершення третьої декади січня, на більшості площ є добрим та задовільним.

«Разом з тим, метеорологічні умови, які спостерігаються протягом останніх днів, створюють нові виклики у перезимівлі озимих культур: на глибині залягання вузла кущіння температура становить близько 0°С, ґрунт під сніговим покривом талий. За таких умов рослини витрачають цукри на дихання, що веде до їх виснаження. Своєю чергою, ослаблені рослини піддаються негативній дії грибкових патогенів. Тому, постійний контроль за станом озимих культур повинен бути впродовж усієї перезимівлі», – зазначили в НААН.

Перегляди: 2