Головна Новини Універсальні дискові культиватори Carrier – відмінності та переваги

    Універсальні дискові культиватори Carrier – відмінності та переваги

    Компанія Väderstad виготовляє ряд типів та моделей багатофункціональних та універсальних дискових культиваторів сімейства Carrier. Ці агрегати в деяких умовах можуть виконати до 80% усіх операцій, пов’язаних з підготовкою ґрунту. Сюди входить лущення стерні після проходу комбайна, знищення падалиці та бур’янів, вирівнювання та підготовка ґрунту після оранки, основний обробіток, передпосівний обробіток, обробіток поля з сидератами, можливість висіву дрібнонасіннєвих культур при встановленні додаткової опції міні-сівалки BioDrill, дискування, подрібнення стебел та соломи тощо.

    Універсальність даних машин полягає в самих робочих органах, а саме дисках, які здатні працювати в різних умовах з наявними пожнивними рештками і без, можуть працювати як на легких ґрунтах, так на і важких, в сухих так і дещо перезволожених. Це ті машини,  які здатні обробити ґрунт в залежності від комплектацій від 2-3 см до 16 см. Саме сімейство дискових культиваторів Carrier  представлено широким модельним рядом по типорозміру від 3 до 12,25 м.

    Багатофункціональність полягає у наявності великого вибору додаткових опцій, які допомагають та поліпшують виконання основної операції. До них входять:

    • вирівнювальні планки CrossBoard для поліпшення вирівнювального ефекту поверхні поля;
    • штригельна борона для рівномірного перерозподілу пожнивних решток;
    • ножовий коток CrossCutterKnife для додаткового подрібнення стебел соняшника, ріпаку, сидеральних культур;
    • ножовий диск CrossCutter  для ультраповерхневого обробітку на глибину 2-5 см;
    • широкий вибір прикочувальних котків;
    • міні-сівалка BioDrill для висіву дрібнонасіннєвих культур.

    В цій публікації розглянемо два типи дискових культиваторів – класичний Carrier з дисками 45 або 47 см та Carrier XL з дисками 51 або 61 см.

    Відмінність класичного дискового культиватора Carrier від Carrier XL,  крім діаметрів дисків, полягає в можливостях глибини обробітку від 2 до 12 см, а також способі складання рами в транспортне і робоче положення – незалежно від типорозміру 4,20-12,25 м, транспортна ширина не перевищує 3 метра. Класичний культиватор добре підійде для господарств, які працюють переважно на глибину до 10 см, коли необхідно якісно підготовити посівне ложе, не порушивши нижній капілярний шар, знищити падалицю та бур’яни, якісно перемішати пожнивні рештки з ґрунтом, створити дрібноґрудочкувату структуру верхнього шару, зберегти залишки вологи. Для агрегатування необхідний трактор потужністю з розрахунку 40 к.с. на метр ширини захвату дискового культиватора Carrier. Достатньо дві гідравлічні пари подвійної дії.

    Особливістю дискового агрегату Carrier XL є більша вага на метр ширини захвату, яка становить в середньому 1200 кг, тоді як у класичного – 930 кг/метр. Більший діаметр ґрунтообробних дисків 51 або 61 см збільшує можливості глибини обробітку 6-16 см. Відмінністю є також вертикальний тип складання у транспортне положення, наявні типорозміри 4,25, 5,25 та 6,25 метра, широкий вибір прикочувальних котків для різних умов. Дані агрегати добре підійдуть для господарств, які працюють на глибину до 16 см, мають в сівозміні багато грубостебельних культур (кукурудза, соняшник, сорго тощо), що залишають після збирання велику кількість пожнивних решток, які необхідно рівномірно подрібнити та перемішати з оброблюваним шаром, провести як основну, так і передпосівну підготовку ґрунту. Для агрегатування необхідний трактор потужністю з розрахунку 50 к.с. на метр ширини Carrier XL, 3-4 гідравлічні пари подвійної дії.

    Перегляди: 0