Головна Новини Світові ринки Агенція Thomson Reuters оприлюднила прогноз виробництва в наступному сезоні

Агенція Thomson Reuters оприлюднила прогноз виробництва в наступному сезоні

США

Виробництво кукурудзи та сої в США продемонструвало світові минулого року рекордний сезон, і до сьогодні зберігається тенденція збільшення посівних площ під цими культурами за рахунок зменшення інших посівів. Стабільні економічні та погодні умови на сьогоднішній день дають підстави прогнозувати виробництво кукурудзи та сої в США на рівні 363 млн тонн та 109,5 млн тонн, відповідно. Агенція Thomson Reuters очікує, що посівні площі під кукурудзою та соєю в сезоні 2018/19МР становитимуть приблизно 36,6 і 36,5 млн га, на 2,7% і на 1% вище за нинішню оцінку для обох культур, оприлюднених у звіті від Міністерства сільського господарства США (USDA) від 29 березня 2018 р. Як і в минулому році, збільшення цін на сою та зниження виробничих витрат роблять її більш рентабельною культурою та більш привабливою для фермерів. Справді, цілком можливо, що вперше з 1983 року посівні площі під соєвими бобами перевищать кукурудзяні, як це прогнозується в звіті “Prospective Plantings” USDA.

ЄС

Минулі два сезони не були ідеальними для виробництва пшениці та соєвих бобів в Європейському Союзі, оскільки посіви поперемінно перебували під впливом або надмірної кількості опадів або посухи. У цьому сезоні, виходячи з незначних обсягів пошкоджених в зимовий період посівів озимини, та достатньої кількості опадів у весняно-літній період, виробництво пшениці та ріпаку прогнозується на рівні 156 та 22,7 млн тонн, відповідно. Однак, реальне виробництво може знизитися до рівня 138 і 19,6 млн тонн у зв’язку з весняними приморозками, які мали місце в Західній Європі під час цвітіння ріпаку та ймовірними посухами протягом весни та влітку. З іншого боку, за сприятливої погоди протягом сезону, особливо під час збирання пшениці та цвітіння ріпаку, виробництво може досягати 162 і 24 млн тонн.

Чорноморський регіон

Протягом останніх кількох років Росія та Україна постійно нарощують обсяги виробництва зерна. Починаючи з кінця 1990-х років, врожайність в обох країнах весь час стрімко зростала. Сьогодні Росія та Україна є одними з найбільших виробників пшениці у світі. У 2017/18 роках врожай пшениці в Росія склав 85 млн тонн зерна, а в Україна – 27 млн тонн. В результаті, сьогодні Росія займає місце найбільшого експортера пшениці в світі. Основними причинами такого росту є збільшення інвестицій у сільське господарство, приватизація землі, створення так званих “агрохолдингів”, що призвело до ефективнішого використання ресурсів та технологій. Українські та російські фермери в своїй діяльності використовують якісне насіння, а також більш ефективні засоби захисту рослин, добрива та частково системи зрошення. Крім того, за останні кілька сезонів цим країнам пощастило зі сприятливими погодними умовами під час сівби.

Проте, давайте порівняємо рекордну врожайність у Чорноморському регіоні з тенденціями врожайності в ЄС. У Франції та Німеччині селяни можуть збирати більше 7,5 т/га в гарний рік, тоді як у Росії та Україні фермери ледве отримують 4,0 т/га. Очікуючи продовження покращення економіки обох країн, продовження інвестицій в аграрний сектор та інтенсифікацію земельного використання, ми не можемо виключити можливість подвоєння врожайності в Чорноморському регіоні протягом найближчого десятиліття та наближення до рівня в Західній Європі. Таким чином, країни Причорномор’я мають на думку аналітиків Thomson Reuters додатковий потенціал, щоб здивувати світ рекордними врожаями в найближчі роки ще не один раз.

Перегляди: 0