Головна Новини Світові ринки Глобальна пандемія вже відчутно вплинула на експорт плодоовочевої продукції

Глобальна пандемія вже відчутно вплинула на експорт плодоовочевої продукції

Аналітики Української плодоовочевої асоціації зазначають, що коронавірус вже знизив експорт плодоовочевої продукції з України.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на fruit-ukraine.org, члени асоціації, які поставляли яблуко до Гонконгу та Сінгапуру вимушені були тимчасово припинити продаж продукції в цей регіон ще в січні та лютому, оскільки ситуація в цих країнах була досить складною і не було впевненості в тому, який буде попит на момент прибуття яблука на ринок і чи можна буде забезпечити якісну логістику. Приклад Китаю, де в портах протягом кількох тижнів не розвантажували грузи з свіжою плодоовочевою продукцією під час піку епідемії коронавірусу, змусив місцевих імпортерів бути обережнішими. Відповідно, було втрачено кілька тижнів торгівлі. Зараз, за інформацією компаній, торгівля з Азією починає поступово відновлюватися.

Якщо говорити про українських експортерів фруктів та овочів, які експортують до країн ЄС, то останнього часу більшість компаній особливих проблем з експортом не відчували. Попит залишається досить високим, автомобілі пропускають і туди й назад без особливих проблем. В той час компанії мають певні застереження щодо вільного автотранспорту в майбутньому, адже вантажні автомобілі пересуваються разом з водіями, а різні країни починають запроваджувати 14-денний карантин або взагалі заборону на в’їзд для тих, хто нещодавно відвідував Італію, Німеччину, Іспанію, Францію та інші країни, де швидко поширюється коронавірус.

Один з крупних експортерів яблука зазначив, що у нього вже зараз є великі проблеми з продажами. Оскільки Італія, Норвегія, Іспанія, Кувейт і ще кілька важливих для експорту яблука країн перестали приймати вантажі, і частина яблука “зависла” в портах.

Також деякі з опитаних асоціацією виробників плодоовочевої продукції зазначили, що вже протягом декількох тижнів не можуть вивезти в Україну куплені в ЄС саджанці та добрива. І це може стати проблемою для багатьох компаній в найближчі тижні, адже сезон робіт в саду розпочався, і більшість МТР та інших елементів технологій постачається в Україну саме з тих країн ЄС, де найбільші проблеми з коронавірусом: Італії, Іспанії, Франції, Німеччини та Нідерландів.

Роздрібні мережі відзначають, що особливих проблем з поставками плодоовочевої продукції українського виробництва, а також імпортної, поки що не відчувають, а попит оцінюють як стабільно високий.

Якщо говорити про перспективи, то більшість компаній визнали, що оцінити їх самостійно адекватно не можуть, оскільки ситуація є непередбачуваною відразу по кількох важливих факторах. Серед найбільших ризиків для плодоовочевого бізнесу відзначається нестабільність курсу гривні і неможливість передбачити його перспективи, глобальна економічна криза, що може різко знизити попит на плодоовочеву продукцію і подальше розповсюдження коронавірусу в ЄС та Україні. Враховуючи невизначеність, українські садівники та овочівники просто діють по ситуації, і поки що не розробляють жодних антикризових планів. Представники оптової торгівлі, які не мають власного виробництва, визнають, що враховують варіант тимчасового припинення бізнес-діяльності, якщо торгівля суттєво ускладниться, бо вже зараз ризики є занадто великими.

Перегляди: 0