Головна Новини Світові ринки Україна – бронзовий призер у постачанні агропродукції до ЄС

Україна – бронзовий призер у постачанні агропродукції до ЄС

З грудня 2018 року по листопад 2019 року Україна посіла третє місце в переліку найбільших постачальників продукції аграрного сектору до країн Євросоюзу, експортувавши на суму 7,3 млрд євро. Такі дані моніторингу аграрної торгівлі, який здійснює Європейська Комісія.

Загалом торік поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу становили 7,5 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, член-кореспондент НААН Микола Пугачов, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на iae.org.ua.

За його словами, товарна структура вітчизняних поставок до Європейського Союзу значною мірою повторює загальну. Понад 83% у ній припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків переробної промисловості.

Характерною рисою минулого року стало помітне зростання експорту окремих видів тваринницької продукції в кількісних обсягах, зокрема: яєць в шкаралупі – до 9,6 тис. т (майже у 3,5 раза), меду – до 48 тис. т (на 24%).

За 2019 рік вітчизняні експортери повністю закрили квоти на мед (основну і додаткову), яблучний і виноградний соки, цукор, ячмінну крупу і борошно, консервовані томати (основну і додаткову), оброблений крохмаль, пшеницю, кукурудзу (основну і додаткову), м’ясо птиці, вершкове масло, оброблену продукцію з зернових та крохмаль.

Найбільш суттєві порівняно з 2018 роком зміни стосуються використання квоти на цукор та невикористання квоти на солод.

Перегляди: 0