Головна Овочівництво Білорусь підозрюють у контрабанді української моркви до Росії

Білорусь підозрюють у контрабанді української моркви до Росії

Імпорт моркви до Білорусі у 2021 році збільшився майже вп’ятеро.Так, за 8 місяців минулого року в країну було ввезено 9,2 тис. тонн коренеплоду, що в 4,7 раза більше, ніж у той же період 2020 року. 

При цьому Білорусь залишалася нетто-експортером моркви, оскільки  експорт значно перевищував імпорт, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на видання «Беларусы и рынок».

Основним постачальником моркви до Білорусі стала Україна, на яку припадало близько 85% усіх постачань моркви у січні-серпні 2021 року.

Пік поставок було зафіксовано у квітні-липні, коли спостерігалося рекордне зростання цін на моркву в Росії, куди Україна не може постачати моркву безпосередньо через введене урядом РФ ембарго. Це дозволяє припустити. що кінцевим пунктом призначення продукції був російський ринок.

Ситуація на ринку змінилася, коли розпочався масовий збір нового врожаю. Ціни на моркву в Білорусі в цей період були вищими, ніж у Росії. Тому експерти не виключають, що в цей період Білорусь імпортувала для внутрішнього ринку.

Перегляди: 4